За новия Крали Марко, неговия „Фейсбук" и гумените цървули


За новия Крали Марко, неговия „Фейсбук" и гумените цървули
10 Февруари 2021, Сряда


След време песни ще се пеят и за Марк Зукърбърг

Автор: Николинка Христова

Всички знаем кой и какъв е Крали Марко – юнак с голяма сила. Той заема значимо място в културата на Сърбия, България и Северна Македония. А щом се намесва и Северна Македония, трудно ще признаят българския му корен.

Но не искам да се заяждам с  братята македонци и не за това ми е думата, а за Марк Зукърбърг. Да уточня – не и за „бългаския корен” на  Зукърбърг. Марк Зукърбърг ми звучи като Марко Кралевити. Само едно „о“ в края на името е разликата. Фамилията няма значение.

И двамата притежават невероятна сила. Марко защитавал хората с физическа сила, а Марк им дава силата на „Фейсбук“.

Голяма работа е тоя „Фейсбук“! Всички го харесват. Но мен най-много ме кефят коментарите. Там всички се правим на можещи и знаещи, все едно Сорбоната сме завършили или сме разхождали по етажите на Харвард. Всичколози сме и даже политолози, висшисти и среднисти и тук там някой началник влак.

Та за какво ми беше приказката? (То стана като с коментарите. Като минат десет  и нямат връзка с постовете над тях). Да, за една снимка на чифт галоши и гумени цървули. Тя ме подсети да разкажа една лакърдия на Димитър Ванков, агроном по професия (Царство му небесно!).

По средата на миналия век гумените галоши и цървули били лукс – трудно се намирали, скъпичко стрували. Голямо спасение били от калните пътища в полето по време на дъжд. Пък и новичките галоши едни лъскавички, като лачените обувки на гостенките от града.

Та на годишното събрание на едно ТКЗС за добра работа и постигнати добиви награждавали кооператорите  и кооператорките с чифт цървули или галоши. Всички се радвали и ръкопляскали, когато партийният секретар каже нечие име и връчи ценната награда след яко ръкостискане. Накрая той съобщил пред събранието:

- Другарки и другари, цървулите свършиха. Предлагам да наградим председател на ТКЗС-то с метър и двайсет плат габардин за панталон.

Кооператорите радостни, че големият началник е лишен от най-ценната  награда, започнали да скандират:

Нека ходи бос, нека ходи бос!Всички ние от малките градове и села си имаме по един чифт галоши или гумени цървули в къщи, хей тъй за зор заман и по-бързо прецапване през двора и до съседите.

Столичаните и те имат, държат ги на вилите си. Не обаждат. Сакън да не разберем, че и те произхождат от село.

„Фейсбук“-ът обаче всичко знае – приятели, роднини, снимки на баба и дядо от село...

Тъй че голяма работа е тоя „Фейсбук“! След време песни ще се пеят и за Марк. Ще си пусне той мустаци и ще му признаят силата.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки