Кравата, от която за един ден издоиха... 110 литра мляко


Кравата, от която за един ден издоиха... 110 литра мляко
03 Февруари 2021, Сряда


Убре Бланка е любимка на Фидел Кастро и по негово нареждане е погребана с... военни почести

Автор: Дина Харизанова

В Книгата за рекордите на Гинес като произвеждаща най-много мляко за 24 часа е обявена кубинска крава Убре Бланка (Ubre Blanca, в превод - Бяло виме).

В периода на лактация тя дава общо 24 268 литра, а в един ден на 1982 г. произвела... 109,5 литра мляко.

Убре е дъщеря на бик от породата Холщайн. Тя се радва на голямо внимание на Острова на младостта. Да я види при нея отишъл дори лично Фидел Кастро.



Ветеринарният лекар, който се е грижел за Ubre Blanca, си спомня: ;Всеки ден тя пиеше 130 литра вода, два литра мед и ядеше 40 килограма фураж и 40 кг индуцирана паша, наред с други неща“.

В един момент световната рекордьорка по млеконадой е преместена в Националния център за земеделско здраве (CENSA), където е подложена на хормонална терапия, за да се получат яйцеклетки, които да се използват в бъдещи проучвания и евентуално клониране.



Този процес обаче изостря и тумора (епителиом), който кравата имала върху кожата, от лявата страна на кръста, в резултат на излагане на слънчевите лъчи и който е типичен за породата Холщайн. Така се стига до смъртта на известното животно, на приблизително 17-годишна възраст.

Кастро поръчал да бъдат написани стихове и да се композират песни в нейна памет и тя е погребана с пълни военни почести. 

След смъртта й Убре Бланка е увековечена в статуя от бял мрамор, разположена в Нуева Герона.



По-късно кравата била есхумирана и изложена в Музея на революцията. А днес препарираното й тяло може да се види в стъклена витрина с контролиран въздух във фоайето на Националния ветеринарен център, на изток от Хавана.



В Куба се връчва и наградата Ubre Blanca за върхови постижения, която се присъжда ежегодно за най-добрите резултати на Острова, свързани с производството на мляко.

През 1984 г. е пусната и пощенска марка с изображение на култовото карибско добиче.




В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки