Имало ли е укриване на авария с тръбата във Варненското езеро


Имало ли е укриване на авария с тръбата във Варненското езеро
Снимка: budnavarna.com
26 Януари 2021, Вторник


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди да се извърши проверка по случая

Автор: Десант

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с авария на тръбопровод във Варненското езеро.

Проверката трябва да установи и кои са длъжностните лица от ВиК-Варна, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи   за констатирани аномални показания в приборите отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС-Аспарухово на 15 януари.

Министър Димитров нареди контролните органи до края на седмицата да му докладват за констатациите от проверката, включително за степента на замърсяването и анализа на резултатите от водните проби, взети от РИОСВ и БДЧР на 25 януари, веднага след получаването на уведомление от община Варна за аварията.

Във връзка с получено уведомление от „ВиК- Варна“ на 15.01.2021 г., в което се съобщава за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“, същия ден Община Варна е разпоредила на фирма "Хидроремонт ИГ" ООД, която извършва ремонта на тръбопровода във Варненското езеро, да направи проверка на съоръжението. Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.

На 25 януари Община Варна публикува прессъобщение, че на 15 януари в общинската администрация  е получено уведомление, в което се съобщава за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“.

В същия ден Община Варна е разпоредила на фирма "Хидроремонт ИГ" ООД, която извършва ремонта на тръбопровода във Варненското езеро, да направи проверка на съоръжението.

Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея, уточняват от варненската администрация.

На 25 януари от „Хидроремонт ИГ“ ООД информират, че при огледа е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата.

От „Хидроремонт ИГ“ ООД са заявили готовност при благоприятни метеорологични условия да извършат необходимия ремонт на тръбопровода за своя сметка в рамките на 2 работни дни. Община Варна е уведомила за случая РИОСВ - Варна, „ВиК- Варна“, Областна управа - Варна.

Междувременно РЗИ-Варна започна проверка на водите за къпане на два варненски плажа „Южен“ и „Аспарухово“ заради спукания отходен тръбопровод. Знае се, че по тръбата текат отходни води и хиляди кубични литри фекалии се изливат в езерото.

Здравните инспектори ще взимат микробиологични проби от водата на двата варненски плажа, за които е възможно да бъдат силно замърсени следствие на изтичането на фекалните води от тръбопровода в езерото.

Резултатите ще бъдат оповестени в края на работната седмица, това стана ясно от съобщението до медиите, което беше изпратено от РЗИ-Варна.

Водата в самото езеро се проверя от Регионалната инспекция по околна среда и водите и Басейнова дирекция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки