Изложба в НИМ представя древни находки и нови открития


Изложба в НИМ представя древни находки и нови открития
Снимка: news.bg
20 Януари 2021, Сряда


Най-впечатляващо е погребението на знатна девойка в изискано сватбено облекло, изработено с венециански тъкани

Автор: Десант

10 археолози от Националния исторически музей (НИМ) са провели през 2020 г. проучвания на 22 археологически обекта. Сред тях могили и крепостни селища на територията на цялата страна, които вече са изложени в Залата за временни експозиции на третия етаж.

Експозицията е наречена „Древни находки" и в нея са представени новите открития на сезон 2020 г. Проучването е извършено с подкрепата на Министерство на културата, НИМ, съвместно със Софийския университет.

„Това е един успешен археологически сезон с интересни находки и нови открития", каза директорът на музея Бони Петрунова.

Изложбата е трябвало да бъде открита още през декември, но заради пандемията от коронавирус е открита тази седмица, посещаемостта е 30%.

За най-впечатляващо се смята откритието в Акре Калиакра на гроба на рано починала девойка, погребана като булка. Тя се изследва от археолозите, като силно впечатление прави, че момичето е положено във вечния си дом с облекло, изработено от най-скъпите тъкани, произвеждани във Венеция. Затова се смята, че девойката е била знатна дама, очевидно представител на висшата администрация. В косата й пък има златна нишка.

Находката е наречена „Възстановка на погребален обред "Сватба - погребение". Изложени от откритията са обици, сферични копчета, златен пръстен с камък от планински кристал. 

Обект на внимание на археолозите е бил и остров Калиакра. Проучени са античните периоди и са изложени останки от IV и V век - материали от активната търговия.

"Най-златни", така наричат прекрасните съдове от Балей археолозите. Сред новите обекти в изложбата е крепостта на архангелите, която представя материали от 5-то хилядолетие до XIII век. Предстои пък да се започне и работа на остров Свети Тома в Ахтопол, където се разкрива манастир "Св Йоан предтеча", обясни още плановете Петрунова.

Във витрините с находките от Калиакра са изложени амфора, керамика, която е импорт от Северна Африка и различни монети.

Проучвана е и крепостта Кокалянски урвич до София, като намерени от нея са изложени в НИМ нож, фибула с две човешки лица, кухненски плот, сребърна аспра на Иван Александър с Михаил Асен и други.

Във витрините са показани артефакти и от манатирския комплекс "Христос Спасител" в Созопол - сред тях монети, парче от настилка от пода, коланни токи, монети, пръстени от сребро и бронз.

Находки има и от с. Терзийско, Троянско, купа и антропоморфна фигура пък са намерени в некропола от късната бронзова епоха до видинското село Балей.

Проучвана е и античната крепост в Равадиново. Там са открити старинни монети и керамични прешлени за вретено, резе, железен топор, каменни бойни топки и фрагменти от амфори.

От крепостта Дрюз, с. Дъбница, са изложени капак за зърнохранилище, интересен фрагмент от каменна маса и столчета от стъклени чаши, както и предмети, свързани с духовния живот и вярванията - култови масички, присъстват и елементи от въоръжението - железни върхове за стрели, оловни тежести за прашка.

От крепостта Балък дере в Ивайловград присъстват гривна, обици, капаци за съдове, връх на копие и на стрела.

За първи път през 2020 г. са проведени археологически проучвания на нов обект на НИМ. Той е от изключително значение за историята на земите в района на Югозападна България. Укреплението в м. „Св. Архангел“ над с. Дъбница, в подножието на рида Дъбраш, Западни Родопи, е непрекъснато обитаван през период от близо 6000 години – от ранната каменно-медна епоха до късното средновековие.

Редовните проучвания през миналата година са предизвикани от многобройните набези на иманяри, в следствие на които са унищожени археологически структури от различните периоди на обитаване на обекта. Укреплението „Св. Архангел“ е пряко свързано с намиращия се наблизо античен град Никополис ад Нестум, основан от Римската империя в началото на II в. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки