Правителството даде близо 2 милиона за 6 значими археологически обекти


Правителството даде близо 2 милиона за 6 значими археологически обекти
20 Януари 2021, Сряда


Вижте кои са те

Автор: Десант

1,8 милиона лева отпусна днес правителството за 6 значими археологически обекти в страната.

„Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие“. Това заяви на днешното заседание на кабинета премиерът Борисов. 

На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата.

„Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света“, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Правителството отпусна 400 000 лв. и на община Петрич за проучванията на Античния град Хераклея Синтика. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до Хераклея-Синтика вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.

300 000  се предоставиха по бюджета на община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария.

„Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка“, заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

Премиерът Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето „Ботевград-Видин“. „Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект“, изтъкна той.

Проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства. „Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката“ подчерта археологът.

Той изтъкна, че има засилени интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната.

„Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите“, подчерта премиерът Борисов. Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са предоставени такива за развитието на подводната археология.

Другите обекти, за които днес Министерският съвет отпусна средства, са 450 000 лв. на община Кърджали за консервация на Скален античен и средновековен град Перперикон и на Средновековната крепост Вишеград.

300 000 лв. се предоставиха  на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис

100 000 лв.  бяха одобрени и за Българската православна църква за доизграждане на храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител“ в Разград.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки