Частният съдебен изпълнител Тотко Колев с присъда за злоупотреба със служебно положение


Частният съдебен изпълнител Тотко Колев с присъда за злоупотреба със служебно положение
15 Януари 2021, Петък


Колев е обвинен в неправомерно издадено постановление от май 2008 г. за възлагане на недвижим имот без съгласието на Службата по вписванията в Несебър. Искането му било за възбрана на поземлен имот край Емона

Автор: Десант

Окръжен съд – Бургас осъди частния съдебен изпълнител Тотко Колев на 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, което наказание отложи за изпитателен срок от 3 години, за нарушаване на служебните му задължения. Това е поредният тежък удар за доскорошния зам.-председател на Камарата на частните съдебни изпълнители в Бургас. Присъдата е за злоупотреба със служебно положение.

Колев е обвинен в неправомерно издадено постановление от май 2008 година за възлагане на недвижим имот без съгласието на Службата по вписванията в Несебър. Искането му било за възбрана на поземлен имот край Емона. Няколко месеца по-късно извършил и опис без чаканото разрешение за възбрана и без извършена проверка на собствеността.

Бургаският окръжен съд призна подсъдимия за виновен в това, че в периода 11.12.2007 г. - 14.05.2008 г., в Бургас, в качеството си на длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение - частен съдебен изпълнител на Камарата на ЧСИ, с район на действие Окръжен съд – Бургас, нарушил служебните си задължения с цел да набави имотна облага за взискателя И. И. по изпълнително дело и от това са настъпили значителни вредни последици: неимуществени и имуществени в размер на 98 800 лв. за Община Несебър.

И държавното обвинение, и защитниците на подсъдимия в своите пледоарии бяха единодушни в частта, че по делото се установява наличие на престъпна схема за неправомерно придобиване на общински имот. Прокуратурата пледира, че подсъдимият е осъществил състава на престъплението, за което му бе повдигнато обвинение, с пряк умисъл и специална цел, във връзка с публична продан и възлагане на недвижим имот. Адвокатите на Тотко Колев обаче пледираха за неговата невинност. Според тях се установява извършването на противоправни деяния, но не с участието на подсъдимия в тази имотна измама и още, че обвинението е недоказано.

Държавното обвинение пледира за наказание от 3 години „Лишаване от свобода“, изпълнението на което да бъде отложено за срок от 5 години. Подсъдимият да бъде лишен и от право да заема длъжността „Частен съдебен изпълнител“ за срок от 5 години. Защитата поиска Тотко К. да бъде оправдан.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Спорното дело с танкера съсипа Тотко Колев, който преди това си бе изградил сериозен авторитет и от услугите му се възползваше дори бургаски съдилища – да събира дългове от граждани към съдебната система.

В началото на 2019 година той бе обвинен, че е превишил правата си с цел да облагодетелства една от страните, спорещи за либийския кораб BADR. Срещу него бе образувано едно дело, две дисциплинарни производства, а за капак стана подсъдим и по друг процес – за нерегламентирана според прокуратурата продажба на имот в Емона през 2008 година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки