Зов за подкрепа на единственото обучено куче за борба с отровите в дивата природа


Зов за подкрепа на единственото обучено куче за борба с отровите в дивата природа
Снимка: БЗДП
05 Декември 2020, Събота


Всяко дарение ще бъде използвано изцяло за нуждите на екипа, свързани със спецификата на работата му

Автор: Десант

На 5 декември се отбелязва Международният ден на доброволеца. Днес Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампания за набиране на средства за единствения в България екип с обучено куче за борба с отровите в дивата природа.

Доброволната помощ е ключова за осъществяването на мисията на организацията – опазването на птиците и техните местообитания. От там отправят апел за подкрепа със справянето с най-голямата заплаха за дивия свят – незаконното използване на отрови и отровни примамки.

За четири години немската овчарка Барс и неговият водач Николай Терзиев от БДЗП са направили повече от 100 патрула и активни претърсвания. Тяхната задача е да прекъсват пагубната верига от жертви на незаконно поставени отрови в природата, сред които са и световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел. 

За да продължи да изпълнява тази мисия, екипът се нуждае от подкрепа и по-голямо разбиране от страна на обществото за опасностите, които крият отровите не само за природата и биоразнообразието, но и за хората. Необходимата сума е 5000 лв.

Всеки може да помогне като дари чрез банков превод на страницата на БДЗП, чрез platformata.bg или на кратък номер 17 777 с DMS „POLET”. Всяко дарение ще бъде използвано изцяло за нуждите на екипа, свързани със спецификата на работата му. 

Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу наземни хищници нанася непоправими щети, особено върху популациите на хищните птици. Екипът за борба с отровите се е отзовавал на мига при всички най-тежки инциденти с отровени диви и домашни животни през последните години.

През юни тази година заради отрови загина цяло семейство египетски лешояди в Източните Родопи. През септември 2019 г. в района на Своге бяха отровени осем белоглави лешояда и един скален орел. През март 2017 г. в Кресненското дефиле отрови почти изцяло унищожиха наскоро обособилата се в района, в резултат на програма за реинтродукция, колония белоглави лешояди, като загинаха 30 птици.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки