Пиенето на вода противодейства на стреса


Пиенето на вода противодейства на стреса
04 Декември 2020, Петък


Вижте как хидратацията може да помогне при Ковид-19

Автор: Десант

Живеем в трудно време, в трудна година. Наистина и преди хората редовно се оплакваха от силен стрес заради динамиката на работния ден, конкуренцията, стремежа към по-добро благосъстояние и към пълноценен личен живот. Но какво да кажем днес?

С появата на Ковид-19, мерките за карантиниране, социалната дистанция, затварянето на икономиката и натиска върху здравната система, стресът придоби още по-сериозни измерения.

Как работи стресът

По дефиниция стресът може да се разглежда като баланс между изискванията от заобикалящата ни среда (стресори) и индивидуалните способности (буфери) за справяне с тези изисквания. При наличие на тежък стресор и неадекватни способности за справяне, нивото на стрес ще бъде високо. Обратно, когато буферите са по-силни от стресора, то нивото на стрес ще бъде ниско.

Според този модел има два начина за редуциране на стреса: намаляване на външните стресори и повишаване на способностите за справяне с него. 

През 40-те години на миналия век Ханс Селие описва реакциите на стрес. Началният стадий е „сигнал за тревога”. Сърдечната честота и кръвното налягане се повишават. Следващият стадий е „съпротивата”, в който се отделя повече адреналин и се намалява продукцията на някои хормони. Ако стресорът не е голям, тялото се възвръща почти до нормалното си функциониране. Третият стадий е „изтощение”, в който при продължаващ стрес тялото губи съпротивителните си сили.

Отражение върху здравето

Стресът намалява способността на имунната система да се бори с бактериите и вирусите, които окупират тялото ни. При стрес производството на лимфоцити намалява и за тялото е по-трудно да се справи с болестта. В резултат на стреса кръвоснабдяването в засегнатите части на тялото намалява. Така кръвта стига по-трудно до поразените места и лимфоцитите не могат да си свършат работата.

Хроничният стрес води и до повишена съсирваемост на кръвта и има преки последици върху сърдечносъдовата система. Той играе роля и за възникването и поддържането на заболявания и на други системи като храносмилателната. При стрес се наблюдават емоционални прояви като тревожност, депресия, гняв, избухливост и вътрешно напрежение. Налице са и поведенчески промени: на апетита, съня, нарушения в концентрацията, лесно забравяне .

Стрес под знака на Ковид-19

Разбира се, под натиска на пандемията на първо място е засилената тревога за здравето – на семейството, близките, колегите. Но не е само тревогата за здравето. Много хора изпитват стрес заради загуба на работа, провал на проекти и усещане за несигурно бъдеще. Никой не се наема да прогнозира кога и как ще излезем от тази криза, а цели сектори може да останат в историята.

Третият аспект на стреса при Ковид е социалната изолация – срещите с приятели и колеги са сведени до минимум, а хоум офисът се превръща в правило. С всичко това в живота ни трайно се настанява самотата.

„Наложената физическа дистанция влияе неимоверно върху нашето здраве, тъй като сме социални същества и чувството за принадлежност, близостта и физическото докосване са част от нашите потребности“, посочва психотелесният психотерапевт Кремена Станилова.

„Хормонът, който пряко се влияе от повишените стресови хормони и от липсата на физическа близост, е хормонът на привързаността, принадлежността и доверието – окситоцин. Липсата на сигурност плюс постоянното бомбардиране на сетивата ни с информация, която се преживява като заплаха от нашето тяло и мозък,  води до повишаване на основните стресови хормони кортизол и адреналин“, обяснява тя. 

Дехидратация и стрес

Стресът може да причини дехидратация, а дехидратацията – стрес. Това е порочен кръг. Водата транспортира хормони, химически елементи и хранителни вещества до жизненоважни органи в тялото ни и изпращя важни сигнали. Когато не сме добре хидратирани, тялото ни ще изпраща сигнали, които напомнят на симптоми на тревожност: световъртеж, главоболие, мускулна умора, чувство на слабост и повишен сърдечен ритъм.

„Всъщност е вероятно да страдате от по-тежка дехидратация, когато сте под стрес, тъй като пулсът ви се е повишил и дишате по-тежко и така че губите течности“, казва Рене Мелтън, нутриционист в Sensei.

Хидратацията руши порочния кръг на стреса

Връзката между водата и намаляването на стреса е добре документирана. Всички наши органи, включително мозъкът ни, се нуждаят от вода, за да функционират правилно. „Проучванията показват, че дехидратацията само с половин литър може да повиши нивата на кортизол“, казва Аманда Карлсън, нутриционост.

„Кортизолът е един от хормоните на стреса. Добрата хидратация може да поддържа нивата на стреса ниски. Когато не давате на тялото си течностите, от които то се нуждае, го поставяте под стрес и то ще реагира на това“, отбелязва Карлсън.

И все пак за разлика от други състояния дехидратацията е напълно предотвратима. Ето един изпитан метод на хидратация против стрес, който препоръчва Кремена Станилова: „Осъзнато (без да вършим други дейности) пиене на 7-8 чаши вода през деня.

Водата не само извежда токсините от тялото, но подпомага правилния обмен на хранителни вещества, пренасянето на кислород до клетките, както и транспорта на хормоните и ензимите. Така приемът на вода въздейства и върху нашата психика, като  подобрява настроението, ободрява и възвръща енергията. Препоръчително е да пием вода в седнало положение, което е гаранция за сваляне на нивата на кортизола.“

Водата: доказани ползи

 Водата помага за предотвратяването на състояния на депресия: чрез хидратацията тялото по естествен начин попълва запасите си от невротрансмитера серотонин.

 Помага за предотвратяването и облекчаването на нарушенията на съня: хидратацията е необходима за производството на естествения регулатор на съня мелатонин.

 Помага при липсата на енергия: водата генерира електрическа и магнитна енергия във всяка клетка на тялото, като осигурява естествен прилив на енергия.

 Помага за предотвратяване на дефицит на внимание: добре хидратираният мозък непрекъснато се зарежда с енергия и функционира по-добре.

 Помага в борбата за отслабване: освен правилният хранителен режим и физическата активност, водата играе жизненоважна роля за намаляване на телесното тегло.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки