Журналистите вече не са длъжни да разкриват източниците си


Журналистите вече не са длъжни да разкриват източниците си
26 Ноември 2020, Четвъртък


Това гласят приетите на първо четене промени в Закона за радио и телевизия

Автор: Десант

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за радио и телевизия, с които се транспонира европейската директива за аудио-визуални медийни услуги. Срокът за това беше септември 2020 г. Основните моменти в измененията са свързани с това, че вече Съветът за електронни медии (СЕМ) ще отговаря за видеоматериалите в различни платформи в интернет, чиято юрисдикция е в България.

Чрез директивата се въвеждат още изискване медийните доставчици да предлагат минимум 30% европейско съдържание на достатъчно видимо място, както и да има достъпно за хората с увреждания съдържание и увеличение за медийната грамотност.

Въвежда се още поправка в текста от закона, който досега допускаше журналистите да разкриват източниците си при висящо съдебно производство или висящо производство по жалба на засегнато лице, на Съвета за електронни медии. Сега това отпада и текстът е: "доставчиците на медийни услуги и журналисти не са длъжни да разкриват източниците си на информация".

Журналистите не са длъжни да ги разкриват пред аудиторията си, но и пред ръководствата на изданията си, като те могат да включват в предаванията си информация от неизвестен източник, като изрично посочат това.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки