Ще правят реставрация и туристическа инфраструктура на крепостта Состра


Ще правят реставрация и туристическа инфраструктура на крепостта Состра
Снимка: Архив Десант
24 Ноември 2020, Вторник




Автор: Десант

Община Троян спечели голям проект с европейско финансиране – за реставрация, консервация, изграждане на туристическа инфраструктура и дейности на римската крепост Состра, смятана за античен предшественик на днешния град. Тя се намира на 12 км от Троян в землището на с. Ломец, в непосредствена близост до пътя за Ловеч и жп линията, която дори минава през останките.

Основното финансиране е в размер на 1,475 млн. лв. и е по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), 2014-2020 г. (Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“). Собственото финансово участие на Община Троян възлиза на 222 хил. лв., а останалите 406 хил. лв. ще са кредит. Срокът за реализация е 24 месеца.

Предвижда се изграждане на Посетителски център със съответното оборудване, паркинг за 40 автомобила на площ от 825 кв. м, пешеходен прелез над жп линията, минаваща през археологическия обект.

И още – осигуряване на техника и програми за превод и екскурзоводски услуги, доставка на обслужващ автомобил, маркетингови проучвания, изготвяне на рекламна стратегия, рекламни дейности, различни съвременни 3D и други атракции и др. Плюс изключително важните реставрационно-консервационни дейности.

За туристическото обслужване на комплекса ще бъдат разкрити и няколко екскурзоводски бройки, което е местна отговорност извън проекта - тези щатове ще са към Музея на занаятите.

Идейният план предвижда на следващ етап тук да се появи и заведение за хранене и настаняване, което да дозавърши туристическата инфраструктура.

Източник:  troyan21.com


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки