Как една мистериозна латвийка събуди коледния дух в Калугерово


Как една мистериозна латвийка събуди коледния дух в Калугерово
23 Ноември 2020, Понеделник


Вижте как местните посрещната появилата се с окървавени ръце в селото им Гута-Мария 

Автор: Диана Славчева

В началото на ноември историята на една изгубена чужденка, появила се изневиделица в българско село, развълнува обществеността. 

Припомняме, че на 1 ноември в Калугерово идва една чужденка – без пари, без телефон, с окървавени ръце и много уплашена. Казва че е мюсюлманка и се казва Мария. Има лични документи, говори перфектно английски и руски.

Местните жители веднага й подават ръка - носят одеала, храна, приютяват я на топло. 

Отзовават се и кметът на общината Сергей Лазаров, игуменът и послушникът Петко от местния манастир, кметът на селото Ангел Божилов, Николай Иванчев, който се грижи за спорта, областният прокурор Васил Малинов. Заедно с всички останали хора от селото, правят така, че да се усети легендарния коледен дух на милосърдие и взаимопомощ.

Те предоставят на бедстващата жена място, където да нощува с всичко необходимо. А Фондация „Арт Ангел" в лицето на Илиян Кузманов й осигурява телефон, предплатена карта с минути и интернет, удобни и здрави туристически обувки, дебело яке, храна и организира събитие, в което се събират не малко средства в помощ на чужденката.

„Срещнах Мария в денят, когато трябваше да поставим паметна плоча на дядо ми, навярно това събуди много спомени за детството и за това което научих от моето семейство – да служа на обществото, да помагам на бедните, и най-вече да уважавам жените. Тази история разказва много дълбоко и мъдро за прошката, за това да не заклеимяваме хората, да не им лепим етикети, а когато можем да помагаме и никога да не седим безучастни и безразлични" - споделя пред „Десант" Илиян Кузманов.

Бързо се установява, че появилата се в Калугерово мистериозна жена, е 37-годишната латвийка Гута, изчезнала безследно на 9 октомври 2016 г.  Тогава тя излязла от дома си в Ритари и повече не се върнала.

В местния полицейски участък било съобщено за изчезването й, но след 10 дни се обадила майката на Гуна и помолила да се прекрати издирването й. Тя информирала полицията, че получила от дъщеря си електронно писмо, в което твърдяла, че е заминала зад граница и с нея всичко е наред. По молба на майката издирването се прекратява и случаят е приключен.

Преди дни Гута-Мария бе настанена в кризисен център край Пазарджик, като преди това е преминала през медицински преглед.

След намеса на медиите, включително и латвийските, прокуратурата назначи проверка на случая, а една от версиите е, че става дума за жертва на международен трафик на хора.

Жителите на Калугерово заявяват, че след приключване на разследването са склонни да приемат Мария като част от селото и общността им, стига самата тя да пожелае това.

Дали приказката ще има щастлив край, предстои да разберем. Но важното е, че калугеровци са отворили сърцата си и гостоприемните си домове за една жена в нужда, без значение нейната националност, нейната вяра и съдба...


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки