В центъра на Рим откриха останки от двореца на Калигула


В центъра на Рим откриха останки от двореца на Калигула
18 Ноември 2020, Сряда


Според писмените източници, домът и градините били построени от Луций Елий Ламий - богат сенатор и консул, който завещал своето имущество на императора

Автор: Десант

Италиански археолози, провеждащи разкопки в центъра на Рим, са открили останки от старинен дворец. Някога около него имало градина с фонтани и екзотични зверове - там се разхождали щрауси, елени и дори мечка, съобщава „Таймс".

Намерени са и различни артефакти: скъпоценности, монети, кости от животни и метална брошка, принадлежала на представител от императорската гвардия. 



Учените стигнали до извода, че дворецът е от епохата на управление на легендарния римски император Калигула (37-41 г.).

Руините на величествената постройка се намират под офиса на института за пенсионни осигуровки на лекарите Enpam на площад „Виторио Емануел II". Те са в околностите на хълма Есквилин – един от седемте, на които първоначално е построен Вечният град. 

По думите на специалистите, дивите животни са били използвани за частни циркови представления пред императора.

Екипът археолози са открили също семена от вносни екзотични растения и останки от бяло мраморно стълбище, което съединявало различни нива на градината. 

Интериора на двореца бил украсен с „живи" фрески – стенни рисунки, изпълнени върху влажна шпакловка, което позволява на цветния пигмент да попие в повърността на стената. Били са облицовани с разноцветна мраморна мозайка. 

Според писмените източници, домът и градините били построени от Луций Елий Ламий - богат сенатор и консул, който завещал своето имущество на императора. 


В категории: Античност , Археология , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки