България не смята, че Северна Македония има място в ЕС


България не смята, че Северна Македония има място в ЕС
17 Ноември 2020, Вторник


Външният ни министър Екатерина Захариева коментира, че Скопие не изпълнило условията, заложени в Договора за приятелство

Автор: Десант

Държавите от Европейския съюз трябва да решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн.

По този повод м​инистърът на външните работи Екатерина Захариева коментира пред БНТ, че България не смята, че Северна Македония има място в Европейския съюз. „Ще има място тогава, когато е готова. В момента България не счита, че тя е готова", категорична бе тя. Захариева обясни, че Скопие не изпълнило условията, заложени в Договора за приятелство.

България продължава да бъде поддръжник на разширяването на членовете и на ЕС, но има критерии, които трябва да се изпълняват, поясня още Захариева.

Вицепремиерът отбеляза, че няма държава, която да иска да влезе в ЕС и да има нерешени двустранни въпроси със съседна страна.

Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на съседна държава. Ние излагаме проблема ясно, а една държава кандидат трябва да изпълнява договорите, които е подписала. Българската държава не може да търпи антибългаризма, подчерта външният ни министър.


В категории: Политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки