Имунолог за коронавируса: Няма яснота кога човек е най-силно заразен за околните


Имунолог за коронавируса: Няма яснота кога човек е най-силно заразен за околните
13 Ноември 2020, Петък


Доц. Емил Славов апелира: Носете маски, спазвайте мерки и до месец и половина ще има ефект

Автор: Десант

Разнородните клинични оплаквания на пациенти, установени с Ковид е следствие на това, че вирусът предизвиква възпалителни процеси в кръвоносните съдове на различни органи и тъкани в  човешкото тяло. Затова, освен характерните за вирусните заболявания температура, кашлица и обща отпадналост, заразените с коронавирус се оплакват и от главоболие, неврологични проблеми, болки в ставите, стомашно-чревни неразположения.

Това уточни за Радио Стара Загора имунологът доц. Емил Славов, заместник-ректор на Тракийския университет.

Той допълни, че новите тестове – антигенните, са много полезен инструмент за бърза диагностика на инфекцията, макар и засега скринингово. С високотехнологичните PCR устройства не може да се извърши толкова бърза диагностика и в значително по-големи обеми. Доц. Славов бе категоричен, че нито един инструмент за диагностициране на Ковид не е със 100% чувствителност.

А за това с какъв тест – PCR, бърз серологичен или бърз антегенен трябва да се изследва спрямо моментното състояние на пациента, е необходимо да се подхожда специфично, защото патогенът се установява в различни етапи при различните хора – при някои по-рано, при други – по-късно, допълни имунологът.

Няма и точно определен протокол кога човек е най-силно заразен за околните – преди или по време на симптомите, или при развихряне на инфекцията, поясни доц. Емил Славов.

Едно масово тестване, както в Словакия, би дало картина за степента на инфектираните и така ще могат да се карантинират носителите на вируса, но скринингът няма да спре разпространението му.

Доц. Славов апелира да се носят маски в затворени помещения - задължително, а на открито - когато има разминаване с много хора. Ако мерките за дистанция, маски и хигиена се спазват до месец разпространението на Ковид ще се редуцира поне наполовина, каза още експертът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки