Крепостта Русокастро разкрива величието си в макет


Крепостта Русокастро разкрива величието си в макет
06 Ноември 2020, Петък


Могъщият средновековен замък е представен в мащаб 1:100

Автор: Десант

Макет на крепостта Русокастро направи бургаският художник и скулптор Добрин Вътев. Той е в мащаб 1 към 100 и е поставен в подножието на хълма, на който се извисяват останките от средновековната крепост.

Макетът е част от проект, който Община Камено реализира, за да направи мястото туристическа атракция. За създаването му е работил екип, в който са участвали и арх. Васил Дончев, автор на скицата на обекта и Милен Николов, директорът на РИМ – Бургас и ръководител на разкопките на Русокастро.

„Размерите са 4 на 4 метра, като в максимална точност сме се постарали да покажем как са били стените, цитаделата, изобщо как е изглеждала крепостта. Изработването премина на няколко етапа. Използван е полимер бетон, за да е устойчив макета на климатични влияния, както и арматура, за да се направи метална конструкция. Щампите от силикон следват цветовете на камъните в района. Макетът беше направен в ателие, защото материалът изисква специална температура. Състои се от две части, които пренесохме с камион и монтирахме на мястото с кран“, разказа пред БНР-Бургас Добрин Вътев.

Той сподели, че е много впечатлен както от останките на крепостта, така и от самото място и неговата история.



Макетът показва величественото съоръжение, което е имало славата на непревземаема крепост. Стените са били с дебелината между 2 и 2,5 метра. Тук на 18 юли 1332 г. се е състояла последната победоносна битка на България срещу Византия, след като цар Иван Александър разгромява безапелационно войските на византийския император Андроник ІІІ.

Източник: БНР-Бургас


В категории: Новини , Археология , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки