Командированите лекари и сестри в ковид отделенията също ще получават по 1000 лева допълнително


Командированите лекари и сестри в ковид отделенията също ще получават по 1000 лева допълнително
04 Ноември 2020, Сряда


От първи януари заплатите на лекарите в българските болници се вдигат с 600 лева. Медицинските сестри ще получават с 360 лева повече, а санитарите – със 120

Автор: Силвия Горанова

От първи януари заплатите на лекарите в българските болници се вдигат с 600 лева. Медицинските сестри ще получават с 360 лева повече, а санитарите – със 120. Това обяви снощи в Бургас министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който направи извънредна проверка на УМБАЛ-Бургас заради сигнали, че има откази да се прегледат болни с коронавирусни инфекции.

До края на 2021 г. остава и схемата, по която лекарите и сестрите, работещи на първа линия в борбата с Ковид-19, получават допълнително и по 1 000 лева върху месечното си възнаграждение.

Финансовият стимул с пълна сила важи и за командированите медици в отделенията, където се лекуват болни с коронавирусни инфекции.

Както вече стана ясно, в УМБАЛ-Бургас бе създадена организация за временно разместване на медицинския персонал в болницата. Всяко отделение там е задължено да даде списък на поне две имена на лекари и още толкова на медицински сестри, които ще работят на смени в инфекциозното отделение и в Спешно отделение, в т.нар. Триажен център.

Ако някой изпитва съмнения относно здравната система в България, го съветвам да види организацията на УМБАЛ-Бургас, заяви министър Ангелов по повод сигналите, че има връщани пациенти за лечение заради препълнени отделения в морския град. Той припомни, че от днес в най-голямата университетска болница в Югоизточна България се откриват още 50 легла. 24 допълнителни ще има и в две други частни здравни заведения.

„Нямаме притеснение за пациентите, нямаме забавяне на линейки, нямаме чакащи пациенти, които да не са обслужени. Има само единични случаи, от които не могат да се правят изводи за цялата система“, категоричен е министърът.

Министерството на здравеопазването и Медицински надзор продължават проверките по областни центрове, увери министърът. Ще има такава проверка и във Варна, където, според сигналите, също е имало неблагоприятен изход в линейката за пациент, чакащ да постъпи в лечебно заведение.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки