Петър Берон: Каквото и да правиш, прави го добре и мисли за бъдещето


Петър Берон: Каквото и да правиш, прави го добре и мисли за бъдещето
03 Ноември 2020, Вторник


Изложба на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ потвърждава фактите, че първата самобитна философска система, дело на българин, е Панепистемията

Автор: Десант

В навечерието на Деня на народните будители, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше открита изложбата „Д-р Петър Берон  – европейски измерения на възрожденската личност“.

Изложбата беше представена от д-р Бояна Минчева – ръководител на направление „Опазване на ръкописно-документално наследство“. Тя припомни посланието, което оставя д-р Петър Берон към настоящите и бъдещите читатели на „Рибния буквар“ – „Каквото и да правиш, прави го добре и мисли за бъдещето“, станало мото на неговия живот.



„Надскочил с векове учебните помагала, свързани с църковната догматика, той прави възможна появата на българското светско образование. Реформатор в областта на езиковите въпроси и педагогиката, д-р Петър Берон умело подбира и образци за подражание от античното наследство и философска мъдрост през вековете. Просветителят събужда любопитството на своите читатели към заобикалящата ни действителност – по-далечния и по-близък свят на живата природа, представяйки го на достъпен език, но без да прави компромис с науката“, подчерта д-р Минчева.

Изследователските интереси на д-р Берон са доразвити в отделните области на знанието, залегнали в основата на натурфилософията – астрономия, физика, химия, биология. Берон ги поставя в основата на своята „Славянска философия“ – научен труд, с който дава заявка и за развитата по-късно в седем тома Всенаука – Панепистемия.

Изложените архивни документи, част от фонда на Националната библиотека са свързани с Петър Берон. Това са главно писма, отразяващи негови дарения за училищното и просветното дело. Сред публикациите във възрожденския периодичен печат намираме документални свидетелства за важни инициативи, осъществени със средствата на Берон.

В духа на епохата са изразени емоционално и хвалебствия за дарителските жестове и воля на просветителя. Тук намираме и първите оценки за стойността на техническите нововъведения, направени от него.

В експозицията намират място и документи, свързани със завещанието на д-р Петър Берон. Представени са материали, които разказват за учредяването на Одринската мъжка гимназия отново с негови финансови средства.



Изложбата за д-р Петър Берон в Националната библиотека потвърждава фактите, че първата самобитна философска система, дело на българин, е Панепистемията, дело  на  видния възрожденец.

Самият той е първият европеец в българската литература и наука, и първият български учен с европейски измерения, автор на първия български учебник за модерно, светско образование.

Д-р Петър Берон е и първият български енциклопедист.


В категории: Добри Вести , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки