Пияни бракониери се опитаха да прегазят риболовни инспектори край язовир Цонево


Пияни бракониери се опитаха да прегазят риболовни инспектори край язовир Цонево
Снимки: ИАРА
30 Октомври 2020, Петък


Шофьорът на автомобила, с който нарушителите се опитват да избягат, губи контрол над превозното средство и се удря последователо в няколко дървета

Автор: Десант

Пияни бракониери се опитаха да прегазят служители на сектор „Рибарство и контрол“ – Варна към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури по време на проверка край язовир Цонево, съобщиха от ИАРА.

На 28 октомври, около 16 ч., след продължително наблюдение с бинокли, служители на риболовната инспекция забелязват лица с лодка, извършващи незаконен стопански риболов във водоема в местността Кара Асан между селата Сава и Аспарухово.



Инспекторите изчакват бракониерите да извадят от язовира мрежите и ги проследяват до джип Land Rover Discovery, собственост на едно от лицата, където виждат съхраняването на мрежите в чувал и поставянето им в багажника.

Служителите на ИАРА препречват пътя на нарушителите със служебен автомобил и сe легитимират със служебни карти с цел  да извършат проверка. Шофьорът, във видимо неадекватното и нетрезво състояние, в стремежа си да избяга от местонарушението потегля с автомобила, като с действията и реакциите си, се опитва да блъсне служителите с контролни функции. Бракониерът губи контрол над превозното средство и се удря последователо в няколко дървета.

След продължителния екшън испекторите на ИАРА успяват да изземат средствата и уредите, с които е извършено деянието, а нарушителите успяват да избягат покрай гористата местност около язовира.

След потърсена помощ на телефон 112 и със съдействието на МВР, самоличността на бракониерите е установена и те са задържани.

По случая тече полицейско разследване и детайлна проверка в прокуратурата

Риболовните инспектори припомнят, че във водите на язовир Цонево е абсолютно забранено стопански риболов с хрилни мрежи.

Пред Varna24.bg. началникът на сектора д-р Николай Георгиев споделя, че при предходни проверки, същите нарушители са били засичани в лодката с пушки и истински късмет е това, че този път не са разполагали с оръжие и не се е стигнало да фатални последици.

Справка в ИАРА показва, че пак на язовир Цонево при извършване на планирана проверка на 22 октомври, служители на РК-Варна са установили друг слечай на бракониерство. Те откриват поставени в работно положение 60 м хрилни мрежи и 10 герими с обща дължина 200 м.

Уредите и средствата, с които е извършено деянието, са извадени и иззети с констативен протокол срещу неизвестен извършител. Рибата от вида уклей, каракуда, костур е върната обратно във водата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки