Честит Ден на бесарабските българи!


Честит Ден на бесарабските българи!
29 Октомври 2020, Четвъртък


На 29 октомври отбелязваме деня на онези силни духом хора, които преди около два века напускат България, но България завинаги е останала и живее в сърцата им

Автор: Десант

Историята на бесарабските българи започва с масовото преселване на български семейства от различни краища на родината и установяването им на територията на днешна Украйна и Молдова, където се създават десетки села и градове. В тези населени места се построяват църкви, а по-късно към тях се създават училища, и това говори за стремежа към духовно развитие на народа.

Историческото училище на бесарабските българи е Болградската гимназия, която е възпитала редица обществени, политически, военни дейци и учени, сред които са  Александър Малинов, Олимпий Панов, Александър Теодоров-Балан, Иван Колев, Данаил Николаев, Димитър Агура и много други.

Днес тези имена са познати на много от нас, защото те успяват да направят значителен принос за страната в периода на освобождението, съединението и обявяването на независимостта на България.

В паметта на бесарабските българи живее и периодът, който е преплетен с промяна на политически режими, потискане на права, забрана за използване на роден език, но нито една от многобройните трудности не е била способна да сломи силата на българския дух.

Днес, след повече от два века, бесарабските българи пазят онази силна любов към България и пазят традиции, обичаи, култура и език, които се предават на следващите поколения.

Борбата за съхранение на нашата самобитност не е по-малка от времето на нашите предци, но ние нямаме право да отстъпваме и сме длъжни да крепим българския дух, пренесен през векове. Нека бъдем здрави и нека има мир в нашите къщи и нека помним, че сме силни, защото сме българи, се казва в обръщение на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ до българските медии.

Историята на традицията

На 29 октомври 1838 г. е осветен храм-паметникът „Свето Преображение Господне в Болград", Южна Русия (днешна Украйна). Той е построен с труда и средствата на българските колонисти. Съборът в българската светиня е един от най-големите в миналото и сега за православната християнска общност.



През 1938 г. в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на храма.

Тогава се ражда идеята 29 октомври (16-ти по стар стил) да бъде ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото уважение на тази общност, която е участвала в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, и в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 г.

Традиция е вече всяка година на 29 октомври, Деня на бесарабските българи, Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийски българи „Родолюбец” да организира мероприятие по повод на празника. Дълги години темата за бесарабските българи бе във информационен вакуум.

Макар че още през 1938 г. Инициативен комитет излиза с предложение - 29 октомври да бъде обявен за Ден на бесарабските българи, първото официално честване е организирано в София през 1998 г. от Дружество "Родолюбец" по инициатива на члена на дружеството Мирчо Сливенски, чийто баща е родом от сливенската махала на град Болград. През последните години българските дружества в Украйна и Молдова провеждат мероприятия и акции посветени на празника.

 „За ония, които запазиха духа си" - за заслугите на бесарабските българи

Далеч от нас са бесарабските българи. По едно предопределение на историческата съдба те са чужди поданици, чужди граждани, данъкоплатци, войници. Те са, и навеки остават неделима част от българската народна снага, на българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между нас и тях. Тая връзка е двояка и здраво сплетена: кръвта, която вода не става, и духът, който не умира и всичко побеждава.Нека никога не преставаме да мислим и се грижим за нашите братя - българите в Бесарабия, а един ден в годината - 29 октомври, по стар стил 16 октомври, годишнина от освещаването на въздигнатия от тях в Болград български храм-паметник „Свето Преображение Господне" - да бъде за тях и за нас голям празник на българския дух.

Това е обръщението на главния секретар на патриотичното движение „Отец Паисий" Димитър Тодоров към читателите на вестник „Българска Бесарабия". Изданието излиза с един единствен брой в София на 28 ноември 1938 г.


В категории: Добри Вести , Нашенци зад граница , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки