Напълно запазена амфора за вино от V век откриха при проучванията на Сексагинта Приста


Напълно запазена амфора за вино от V век откриха при проучванията на Сексагинта Приста
Снимка: РИМ-Русе
27 Октомври 2020, Вторник


При строежа на Летния театър през 1961 г. са унищожени или покрити с бетон над 1000 кв.м. площ от територията на римската крепост

Автор: Десант

Съхранена амфора за вино от V век се откри при проучванията на Сексагинта Приста.

В момента се изследват два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния театър в Русе. При строежа на Летния театър през 1961 г. са унищожени или покрити с бетон над 1000 кв.м. площ от територията на римската крепост. Единствено документиране на римските останки се открива в статия на Васил Дойков във вестник Дунавска правда от април 1961 г. 

Ето защо проучванията на археолозите, водени от д-р Върбин Върбанов, в двата квадрата от 24 кв. м., разположени от двете страни на естрадата на Летния театър, се оказват много важни за съставяне на картината на римския град в тази част на крепостта.

В западния квадрат, който е проучен напълно, са разкрити останките от римска сграда от III в., а под нея – четири тракийски ями (от II-I в. пр. Хр. - I в.). Във втория са открити останки от два зида от периода на Късната античност и множество находки. Сред тях е амфората за вино, 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.
 
Археолозите проучват всички пластове на времето, затова сред находките са множество луксозни предмети от XIX в. – британски порцелан, бутилки от френски вина, порцеланови чинии и чашки, фини стъклени предмети.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки