Трофей от сръндак - нов национален рекорд, може да попадне в челната десетка на световна класация


Трофей от сръндак - нов национален рекорд, може да попадне в челната десетка на световна класация
Снимка: ИАГ
23 Октомври 2020, Петък


Той е представен на годишно изложение на ловни трофеи от благороден елен.

Автор: Десант

За шести пореден път Северноцентрално държавно предприятие - Габрово организира годишно изложение на ловни трофеи от благороден елен.

Над 10 от трофеите тук са със златен медал, което показва, че вървим напред. Продължавайте в същия дух. Успех и кураж в тази трудна обстановка!", каза в обръщението си изпълнителният директор на Агенцията по горите - инж. Мирослав Маринов.

Според оценка на експертите състоянието на популацията на благороден елен у нас се подобрява.

54 трофея, добити през ловен сезон 2020 на територията на общо 13 ловни стопанства и дивечовъдни участъци бяха част от изложението, като 47 от тях са носители на медали.

Трофеят с най-голяма възраст на индивида – 15-годишен, е добит на територията на ДЛС „Росица“, а най-впечатляващият трофей е от ДЛС – Воден-Ири Хисар. Той е оценен с 241.62 CIC. 

Присъствалите горски и ловни деятели са единодушни, че благодарение на тези изложения се повишава и квалификацията на ловните водачи у нас. Основен принцип, от който се ръководят държавните стопанства е да се ловуват предимно престарели, безперспективни за популацията животни.

На изложението присъстваха и ловни водачи от стопанствата, като по време на огледите те обосноваваха своите решения да се разреши за лов съответния екземпляр.

Трофеите не са самоцел, а тези изложения, заедно с пролетните прегледи на паднали рога, са основа да се анализира ловностопанската дейност и да се направят съответните изводи.

Наличието на трофеи от ловни дружинки бе посрещнато със задоволство от всички специалисти, тъй като показва ловна култура и ползване на дивеча, според регламентираните правила.

Сред експонатите в тазгодишното изложение бяха и два трофея от сръндак, единият от които е новият национален рекорд, който според проф. Нинов от Лесотехническия университет ще попадне и в челната десетка на най-добрите трофеи в света. Другият трофей е на ЛРД Поповци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки