Специализанти и студенти по медицина влизат на помощ в битката с коронавируса


Специализанти и студенти по медицина влизат на помощ в битката с коронавируса
22 Октомври 2020, Четвъртък


От вчера десетки специалисти в различни болнични заведения са изкарани на първа линия в инфекциозните отделения 

Автор: Десант

„Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на територията на нашата страна. За последното денонощие са направени 8738 теста, като активните случаи са 1472. Общо до момента заразените медицински специалисти са 1727. За последния ден има 45 заразени, от тях 14 лекари”, каза здравният министър.



Той обяви, че от починалите 29 души прави впечатление, че има и такива в по-млада възраст, като мъж на 40 години без данни за придружаващи заболявания и жена на 46 със съредечно заболяване.

Министър Ангелов изброи петте области с най-много случаи. Те са: София, Пловдив, Благоевград, Бургас и Шумен.

„Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг. Всички са изморени, голяма част са заразени, болни, някои са и в Реанимация. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-точно специалистите в ДКЦ-та. Лекарите в лечебните заведения работят 24/7 за нас, за всички, които има нужда от тях. Ще настоявам кметовете на общини с управители на болнични заведения, където има сериозен недостиг на медицински специлисти, да направят среща с лекарите от извъноболнична медицинска помощ. Да намерят решение за назначаването им под някаква форма в лечебните заведения, така че да могат да помогнат на своите колеги и да получат достойно възнграждение”, каза министърът на здравеопазването.

Той заяви, че ще бъде проведена видоконферентна връз с ректорите на медицинските факултети, за да обсъдят възможността студентите VI курс, които карат държавни стажове, да помогнат на лекарите и това да им се признава като стаж.

Ще се проведе разговор с обучаващите специалисти по здравни грижи, за да намерят решение с липсата на медицински сестри.

Днес в 15 ч. здравният министър има среща с Асоциацията на заведенията, за да намерят общо решение.

Припомняме, че в УМБАЛ - Бургас вече е създаден режим за дежурства на ротационен принцип в отделението, в което се лекуват болните от ковид. На първа линия за изкарани водещи лекари специалисти от различни болнични отделения. С пациентите в инфекциозното, които не са с коронавирус, пък ще работят млади специализанти, които в момента се обучават в болницата. 


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки