Продължава разбулването на тайните на „Калето“ в Мездра


Продължава разбулването на тайните на „Калето“ в Мездра
Снимка: Община Мездра
22 Октомври 2020, Четвъртък


Археологът Георги Ганецовски проучва праисторическите пластове, които разкриват останките от най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг на река Искър

Автор: Десант

Започна вторият етап от археологическите разкопки на античната и средновековна крепост „Калето” в Мездра, които бяха възобновени в началото на октомври след няколкогодишно прекъсване, съобщават от местната общинска администрация.

Първата седмица на обекта работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, акцентирайки върху културния пласт от римската епоха (II-IV в.). В момента неговият колега - археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) – Враца, продължава проучването на праисторическите пластове, които разкриват останките от най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг на река Искър.

Разкопките се извършват с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 г. за проект, изготвен от РИМ – Враца и одобрен за финансиране ок културното ведомство.

При тазгодишните разкопки Ганецовски проучва два сондажа с обща площ около 40 кв. м в западната част на крепостта.

„В първия попаднахме на останки от опожарено жилище от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.). Над него се натъкнахме на ритуално съоръжение от тракийския период, в което открихме силно увреден бронзов накит от 30-на части" - разказва археологът. 

В другия сондаж е разкрит пласт от финалния халколит (първата половина на IV хил. пр. Хр.), когато започва генезиса на траките, с характерна керамика и много специфични находки. Най-интересната от тях е двоен каменен чук (скиптър) със зачатък на перфорация. Това говори, че евентуалният му приносител не е успял да го довърши, най-вероятно поради случили се в средата на IV хил. пр. Хр. военни действия, които са предизвикали драматични събития.

„Доказателство за горното е и един великолепен керамичен връх на стрела, който намерихме на същото място" - допълва Ганецовски.

Всичко това дава възможност на археолозите да разкрият нови, неизвестни страници от историята на укрепеното селище, което е съществувало тук 500-600 години преди появата на първите египетски пирамиди, категоричен е археологът, за когото това е 15-и сезон на този обект.

Намерението на екипа и на ръководството на Община Мездра е догодина разкопките в тази част на крепостта да бъдат окончателно финализирани. Идеята е през следващите две години да се реализира вторият етап от проекта за реставрация и консервация на „Калето“, а през 2023 г. да бъде отбелязана официално 50-годишнината от началото на научните проучвания на този кръстопът на цивилизациите – юбилей, с който могат да се похвалят малко археологически обекти в България.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки