Книга събира историята на Бургаския укрепен пункт през Балканската война


Книга събира историята на Бургаския укрепен пункт през Балканската война
20 Октомври 2020, Вторник


Съпътстваща изложба показва за първи път пред публика оригинални документи, свързани с историята на Бургас от началото на ХХ век – военни полеви дневници, телеграми и др.

Автор: Десант

На 22 октомври от 17,30 ч. в зала „Георги Баев“ на бургаския културен център „Морско казино“, Регионален исторически музей-Бургас ще представи изложба и книга за Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г.

За първи път ще бъдат показани оригинални документи, свързани с историята на морския град от началото на ХХ век – военни полеви дневници, телеграми и др.Друг акцент на музейната проява е скоро излязлото от печат научно издание, проследяващо формирането и дейността на Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г. Негов автор и съставител е Яна Иванова – историк в РИМ - Бургас.

В продължение на няколко години тя проучва ценния архив на майор Христо Г. Попов – помощник-комендант на пункта. Основен принос в нейното изследване е публикуването на дневниците на  Бургаския укрепен пункт от Христо Попов, които са напълно нов и неизвестен до този момент исторически извор за Бургас.Представените данни осветляват в по-различен аспект военния живот в града. В книгата се съдържат неизвестни данни за военните болнични заведения, турските военнопленници и ранените български войници, които са се лекували в Бургас. Много обстоятелствено е представена охраната на морския бряг, огневите отбранителни точки от дн. Обзор до Царево, маршрутите на турските и българските военни кораби по време на бойните действия, торпилирането на крайцера „Хамидие“ и откриването на българските торпеда на созополския бряг, от които става ясно, че именно торпедото на кораба „Дръзки“ е поразило турския кораб.

Представени са и данни за бургаското пристанище, както и любопитни моменти за опитите за контрабанда от страна на някои кораби. 

При подготовката на специализираното издание са направени редица допълващи справки и анализи в библиотеки, архиви и музеи.

Целта на автора е да покаже значимостта на Бургаския укрепен пункт като важен обществен фактор, както и ролята на личности като Христо Г. Попов и Лазар Обрешков. Желанието е да се засили връзката между заинтересования читател и музея като научна институция, в изпълнение на родолюбивата мисия по съхраняване и представяне на националната памет. 

Книгата ще бъде представена от проф. дин Светлозар Елдъров от Института по балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките.

Проектът за изложбата и книгата „Бургаският укрепен пункт през Балканската война“ е разработен от РИМ-Бургас и е финансиран от Министерството на културата на Република България и собствени средства на музея.

След 23 октомври 2020 г. изложбата ще бъде експонирана в Историческия музей на ул. Лермонтов 31.

Екземпляр от книгата може да бъде закупен по време на представянето, а след това в музейния магазин.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки