Строежът на Гайтански на брега на язовир „Искър“ е издигнат в нарушение на закона


Строежът на Гайтански на брега на язовир „Искър“ е издигнат в нарушение на закона
Снимка: ДНСК
16 Октомври 2020, Петък


Очаква се управата на столичния район Панчарево да издаде заповед за премахването му

Автор: Десант

Строежът в Държавното ловно стопанство „Искър“ е издигнат в нарушение на закона. Това е заключението на проверка на управата на столичния район Панчарево. Зданието, построено от фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка на брега на язовир Искър, се оказа без разрешително за строеж и одобрени инвестиционни проекти.

На 5 август т.г. на обекта бе извършена проверка от органите на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК). Още тогава не бяха представени  строителни книжа относими към строежа.  Въпросът бе препратен към кмета на район Панчарево. От там бе извършена проверка през септември.

Тя установява, че „стоманобетоновата монолитна сграда“ е без издадено разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти в нарушение на действащите разпоредби на Закона за устройство на територията. Представени са единствено несъгласувани документи, които представят строежа на триетажната сграда като модернизация на съществуваща работилница. Известно е обаче, че там преди това не е имало сгради.

Заключението на местната администрация е, че има основания за започване на процедура за премахване на строежа. Тя предвижда кметът на общината или упълномощено от него лице да издаде заповед за премахване на строежа.

Имотът, на който се строи, е публична държавна собственост, управлявана от Държавно ловно стопанство „Искър“. Строител е фирмата „Био Майнинг“ АД, свързана с Румен Гайтански-Вълка. Тя има договор Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) - Благоевград, под чието ръководство е ловното стопанство. Той е подписан през 2016 г. и е за изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения, горски пътища и ловна база.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки