Пиенето на чиста вода е важно за доброто развитие на децата


Пиенето на чиста вода е важно за доброто развитие на децата
Снимката е илюстративна
15 Октомври 2020, Четвъртък


Хидратацията има благоприятен ефект върху тяхното здраве, настроение и концентрация

Автор: Десант

Здравето на децата е основен приоритет във всяко семейство. Затова и родителите отделят много време и средства, за да се грижат за него и да подпомогнат безпроблемнoто развитие на своето дете.

Възрастните се фокусират върху редица фактори като хранителния режим на децата, техните навици и ежедневие. Нещо, което е съществено за доброто здраве и тонус, но често бива пропускано, е хидратацията на децата, както и нейната важна роля за растежа им.

Навсякъде можем да открием информация и съвети за това как трябва да бъде отглеждано едно дете, какво трябва да му се дава и какво да се избягва.

Темата за хидратацията при малчуганите обаче не е толкова популярна и широко застъпена, тъй като не звучи като нещо, което представлява трудност или проблем за повечето деца. Въпреки това е добре всеки родител да е наясно за връзката между хидратацията при децата и тяхното здраве, опасността от дехидратация и нейните негативни последствия, както и различните видове вода и напитки.

Защо хидратацията е от изключително значение за децата?

Човешкото тяло е съставено от близо 70% вода, като при децата количеството е по-голямо, а именно - близо 75% вода. Тя играе основна роля в протичането на редица физиологични процеси като регулиране на телесната температура, поддържане на вътрешния киселинно-алкален баланс, преработка на храна и отделяне на токсини от тялото.

При децата безпроблемното протичане на тези процеси е съществено важно за тяхното здраве и развитие. Когато едно дете е хидратирано, процесите в тялото му протичат нормално, то се чувства добре и може да бъде пълноценно в своето ежедневие – да учи, да играе, да си почива, да общува с връстници.

Количеството вода, което едно дете трябва да приема, се различава в зависимост от възрастта, пола, хранителния режим, движението и темпа на растеж, но е важно да се знае, че децата трябва да приемат вода през целия ден на малки порции вместо рядко и в големи количества, тъй като тялото не може да усвои повече от 120 мл вода за 10 минути.

Какво представлява дехидратацията при децата и какви са последствията от нея?

Когато водният баланс в тялото се наруши и организмът не получава нужното количество вода за нормалното протичане на физиологичните процеси, настъпва дехидратация. При децата опасността от дехидратация е по-голяма, тъй като количеството на водата в техните тела е по-голямо и те са по-малко толерантни към топлина, особено при физическа активност и високи температури.

Допълнителен фактор е това, че децата не винаги разпознават жаждата си и често забравят да приемат течности, ако не са насърчавани или не им се напомня за това. Дехидратацията може да повлияе негативно на тяхното здраве, настроение и ефективност. Но как един родител да разбере дали детето му е дехидратирано? При настъпване на дехидратация при децата могат да се появят следните симптоми: главоболие; слаба концентрация; суха уста и напукани устни; запек; летаргия.

Как да осигурим здравословна хидратация на децата?

Много родители оставят водата на заден план и дават на децата си различни подсладени напитки, защото те са по-примамливи и предпочитани от малчуганите. Много от напитките, предлагани на пазара, съдържат захари, които могат да доведат до увеличен калориен прием и наднормено тегло при малките деца.

Подсладените напитки могат да предизвикат и зъбни кариеси или нарушаване на зъбния емайл, а някои от тях съдържат кофеин, който не е препоръчителен за децата. Затова и приемът на вода се оказва изключително важен и полезен за подрастващите. Някои деца отказват да пият вода, тъй като я намират за безвкусна. Тук обаче е важно родителят да се опита да създаде навик у детето за приемане на вода и да му обясни защо тя е от голямо значение.

Съществуват обаче различни видове вода, като е добре родителите да знаят кои са полезни за децата им.

Чешмяната вода е хлорирана и обработвана, за да бъде годна за употреба. Затова и тя не е препоръчителна за ежедневен прием, особено от бебета и малки деца, тъй като хлорът може да повлияе негативно на техния организъм.

Трапезната вода не е естествено добита, а е филтрирана или пречистена вода, която подлежи на механична или химична обработка. Не е вредна за прием, но и не носи добавена стойност на организма.

Минералната вода се добива от естествени подземни източници и съдържа в себе си редица вещества и минерали като натрий, калий, магнезий, калций, сулфати. У нас натуралните минерални води са предимно с ниска минерализация и са подходящи за употреба от децата при активно ежедневие, физическо натоварване и спорт.

Изворната вода е естествено чиста, като се добива от природен източник и не се обработва при бутилиране. Тя има постоянен състав и ниска минерализация, затова е препоръчителна за бременни, деца и бебета. Вкусът ѝ е мек и приятен. Ежедневната ѝ консумация действа благоприятно върху хидратацията и здравето на децата. За да сте спокойни, проверете кои изворни води се препоръчват от Детската педиатрична асоциация – информация ще намерите на етикета на бутилките.

Как да насърчите приема на вода при детето?

Приготвяйте бутилка с вода, когато излизате или изпращате детето на училище.
Предлагайте вода на детето с всяко хранене.
Напомняйте на детето да пие вода.
Бъдете модел за подражание и самите вие приемайте често вода.
Насърчавайте детето да пие вода при физически активности.
От време на време бихте могли да разнообразявате водата на детето, като  добавяте парченца плодове, които да направят водата по-вкусна и привлекателна.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки