Прогноза: Очакват се на ден по 1200 новозаразени от Ковид-19


Прогноза: Очакват се на ден  по 1200 новозаразени от Ковид-19
14 Октомври 2020, Сряда


И леките случаи на коронавирус, и тези с по-голяма тежест оставят следи в организма на човека, предупреждават лекарите

Автор: Десант

Нова вълна на COVID-19 с по 1200 новозаразени на ден в следващите 90 дни прогнозира деканът на стопанския факултет към Югозападния университет в Благоевград проф. Преслав Димитров. Прознозата му се основава на статистика и математически допускания.

Според неговия научен труд четвъртата вълна е започнала наскоро. 

По думи на професор Димитров прогнозата от 900 до 1200 заразени на ден може да се случи след 90 дни, ако не се взимат мерки. Все пак той смята, че въпреки прогнозираното увеличаване на заразените, няма да има ръст на смъртните случаи.

785 са регистрираните положителни проби за COVID-19 от вторник, показват данните от Единния информационен портал. Това е нов антирекорд по регистрирани случая в рамките на денонощие от началото на пандемията в България, а предишните бяха поставени през изминалата седмица.

От информационния портал съобщават, че рекордния брой заразени са регистрирани на базата на общо 5819 PCR теста, което прави средна заболеваемост от 13.5%.

В същото време регистрираната средна заболеваемост за последната седмица беше 9.33%.

По думите на специалистите, хората трябва да продължат да спазват основните мерки срещу заразата - дезинфекция, дистанция и носене на маски.

По данни на директора на столичния Център за градска мобилност Димитър Дилчев,  за последните два месеца има 62 глоби по Закона за здравето, а в метрото са написани 115 акта за неносене на предпазна маска.

Лекарите предупреждават, че и леките случаи на коронавирус, и тези с по-голяма тежест оставят следи в организма на човека. В студиото на БиТиВи председателят на експертния съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов обясни, че познатият като постковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове.

При постковид синдрома болният продължава да има симптоми и след болестта. Най-честите симптоми са задух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство, различни прояви на недостиг на въздух.

Острият синдром се развива три седмици след началото на заболяването, а хроничният - след три седмици.

Щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни. Около 30% от пациентите имат фиброзни промени, посочи Костов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки