В Солунската гимназия оборудват единствената в Османската империя метеорологична станция


В Солунската гимназия оборудват единствената в Османската империя метеорологична станция
Солунската гимназия в 1891 г.
13 Октомври 2020, Вторник


През октомври тази година се навършват 140 години от създаването на първото българско светско училище в Македония

Автор: Атанас Коев

Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ е първото средно учебно заведение на българското население в останалите под османска власт наши земи в Македония и Тракия. То е създадено в началото на октомври 1880 г. от видния възрожденски и просветен деец Кузман Шапкарев
под първоначалното име „Солунско главно училище“.

В това народополезно дело той е подпомогнат от местната българска църковна община, като малко по късно, в края на 1880 г. и началото на 1881 г. създава и Солунската българска девическа гимназия „Свето Благовещение“.

Първоначално мъжката гимназия в Солун се състояла от два класа, наброяващи по сто ученика всеки един, а обучението се осъществявало от четирима даскали.

През 1881 г. учебното заведение е наименувано „Св. св. Кирил и Методий“, като същата година то официално минава под ръководството на Българската екзархия, която започва да го субсидира материално и финансово.

Първият директор на Солунската българска мъжка гимназия е видният просветен деец от Котел - Божил Райнов, завършил литература в Лиежкия университет в Белгия. Той е начело на учебното ни заведение в периода 1880-1883 г., като допринася много за неговото утвърждаване като престижно школо, даващо задълбочени знания на своите ученици.

През учебната 1885-1886 г. Мъжката гимназия в Солун става пълна, а програмата и включва математически, природни и хуманитарни предмети. Там започва да се изучава старогръцки, френски и турски език.

Броят на учениците в учебното заведение през 1886 г. достига до 320, което показва, че към него се насочват много от българските деца от поробените български земи. Срокът на обучение в Солунската българска мъжка гимназия е седем години - три години долен курс и четири години горен курс. Впоследствие към гимназията са открити специални курсове - педагогически и търговски.

Постепенно българското учебно заведение в Солун се разраства и модернизира, като започва да разполага с добре обзаведени кабинети по физика и химия, имащи всичко необходимо за задълбочено обучение на учениците по тези учебни дисциплини. Гимназията придобива и богата библиотека, съдържаща голям брой книги и учебни помагала. Към нея се създава и оборудва метеорологична
станция, която е единствената по това време в рамките на Турската империя.

В Солунската българска мъжка гимназия учителстват видните наши просветни дейци от края на XIX и началото на XX век Григор Пърличев, Трайко Китанчев, Васил Кънчов, Константин Величков, Иван Снегаров и др. 


Учители и ученици от Солунската гимназия през 1888-1889 учебна година

През 33-годишното й съществуване в нея получават средно образование над 6000 български деца. Впоследствие голяма част от възпитаниците на гимназията стават видни участници и апостоли на национално-освободителното ни движение в поробените Македония и Одринска Тракия, както и изявени дейци на духовния и политически живот в свободна България.

През 1913 г., по време на Междусъюзническата война мъжката ни гимназия в Солун е затворена от гръцките власти. Първоначално тя е преместена в Струмица, а след това в Щип, после се връща отново в Струмица и за известно време се подвизава в Петрич. 


Казармените помещения, където се е помещавала гимназията в Струмица

През 1920 г. се превръща в смесено средно учебно заведение и се установява в Горна Джумая (дн. Благоевград). Пет години по-късно е възстановено старото й име „Св. св. Кирил и Методий“ и така започва вторият етап на нейното съществуване (дн. Национална хуманитарна гимназия).




В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки