Световен конгрес търси начини как психотерапията да е в помощ на гражданите по време на пандемията


Световен конгрес търси начини как психотерапията да е в помощ на гражданите по време на пандемията
Снимката е илюстративна
06 Октомври 2020, Вторник


Във форума взеха участие двама български учени

Автор: проф. д.пс.н. Илия Пеев

„Започва нова епоха в живота на жителите на Земята, нова епоха в развитието на психотерапията. Ние ще направим психотерапията достъпна за всеки човек, за всички семейства и групи, за жителите на целия свят в каквито и условия на живот да се окажат.”

Тази изключително дръзка, амбициозна и предизвикателна научна и практико-приложна психотерапевтична заявка намери пълно покритие на Деветия световен конгрес по психотерапия „Психотерапията в помощ на гражданите, семействата, колективите, цялото общество по време на пандемията, предизвикана от коронавируса”, състоял се в Москва от 24 до 29 юни 2020 г., който се проведе като онлайнпредконгрес, поради глобалната изолация в света, породена от COVID-19.

Форумът даде простор за представяне достиженията, проблемите и перспективите пред всичките седем модела на съвременната психотерапия: 1) медицинска; 2) психологическа; 3) педагогическа; 4) философска; 5) социална; 6) езотерическа; 7) еклектична.

На 5 април Председателят на Световния съвет по психотерапия и президентът на IX Световен конгрес по психотерапия Виктор Макаров направиха видеообръщение, в което обявиха, че във връзка с глобалната пандемия Ковид-19, работата на конгреса реално ще продължи една година – през 2020 г. се провежда онлайнпредконгрес, а през 2021 г. по същото време – редовният конгрес.

Деветият Световен онлайнпредконгрес по психотерапия надмина всички очаквания и прогнози. Той стана най-крупномащабното международно онлайнсъбитие в областта на психотерапията, в чиято програма се проведоха 9 кръгли маси, 5 конференции (включително Международна Балинтова конференция), 5 симпозиума, дискусии в 16 секции, 17 самостоятелни лекции, 36 майстор-класа, 36 трансформационни игри в рамките на минифестивали, практически игри и тренинги.

Над 1000 експерти от цял свят се събраха заедно, за да обсъдят новите професионални възможности и предизвикателства, да споделят идеи един с друг и с участниците и да се заредят с енергия и вдъхновение за бъдещата работа.

На конгреса бяха представени над 400 доклада (без отчитане кратките изказвания на кръглите маси), включващи всички модалности на психотерапията. Беше отделено внимание на всички сфери от живота на човека и обществото, като главното внимание се концентрира върху предизвикателствата на пандемията COVID-19.

От България на форума бяха представени два доклада: на проф. д.ф.н. Нели Бояджиева - „Проблеми, нужди и възможности на българите (семейства, деца, учители за получаване на професионална психотерапевтична помощ по време и след пандемията, предизвикана от COVID-19”; и на капитан I ранг о.р. проф. д.пс.н. инж. Илия Пеев - „Пандемията COVID-19 като екзистенциална тревога и вик на душата от загубата на всички котви, свързващи ни с външния свят (интроспекция в нарушението на поведението при коронавируса чрез изобразителното изкуство и позитивната динамична психотерапия)”.

(Проф. Пеев е човекът, внедрил психологическия тренинг в подготовката на кадри за ВМС и търговското корабоплаване. Той е разработих психологическите основи на лидерската подготовка, за което през 2008 г. получава Наградата за наука „Варна” на Община Варна. Съвместно с екип от преподаватели по Сугеспопедия по метода на професор д-р Георги Лозанов, д.м.н., той разработва иновации в морското образование на бъдещето, провеждайки изследвания и проучвайки възможностите за приложение на сугестопедията за формиране и развитие на комуникативните умения и управленската култура на морските командни кадри като фактор за безопасността на корабоплаването през XXI век, б.р.).

Прогнозите за развитието на пандемията COVID-19 показват, че в най-добрите сценарии опасността се очаква да намалее след 2 години, а някои от хипотезите гласят, че просто трябва да се свикне с тази опасност за човешката цивилизация и да се живее с нея.

На симпозиума „Позитивна динамическа психотерапия”, проведен в рамките на Деветия световен конгрес по психотерапия, за пръв път в света беше споделен уникален опит и представени стратегии за справяне с пандемията COVID-19 с помощта на методите на позитивната динамическа психотерапия.

Пандемията COVID-19 не само промени света, но стана и катализатор на нови конфликти! Планетата е обзета от икономически упадък, съчетан с духовна и морална криза. В многополюсния свят войната се пренася на нови територии. Климатичният апокалипсис вече се случва. В редица научни доклади се чертаят катастрофални сценарии за хората и се прогнозира ново „преселение на народите“, изтъкват се основните проблеми пред човечеството. Всява се страх и паника с нови списъци на екологичните заплахи ‘2020” (Ecological threat register ‘2020) и пр.

Според президента на Световния съвет по психотерапия проф. д-р Алфред Приц се надига новата световна епидемична вълна – Депресията!

В началото на октомври 2020 г. папа Франциск публикува своята трета енциклика „Всички сме братя” (Fratelli Tutti), в която заяви: COVID-19 окончателно дискредитира пазарния капитализъм. Върховният римски понтифик разкри визията си за света след COVID-19 – обществото трябва да бъде изградено върху солидарността, братството и грижата за околната среда. Светът се нуждае от нов тип политика, която стимулира диалог и солидарност и отхвърля войната на всяка цена.

Деветият световен конгрес по психотерапия ‘2020-2021 бележи начало на нова епоха в психотерапията и светът трябва да погледне с отворени очи и сърца към тази иновативна парадигма за човека и човешката цивилизация.

Приживе създателят на Позитивната психотерапия проф. д-р Носрат Песешкиан, д.м.н., мечтаеше да създаде такъв метод, който да е приложим в политиката и общуването между културите, затова дълбоко в темелите на този метод той постави транскултуралния подход.

Днес светът повече от всякога се нуждае от фундаменталния въпрос, който проф. Носрат Песешкиан задаваше в своите лекции, семинари и психологически тренинги: „Как можем да използваме Позитивната психотерапия, за да постигнем мир в целия свят?".

Ние имаме вече готови отговори. Деветият световен конгрес по психотерапия в съответствие с китайската метафора „Кризата като шанс” дава нова надежда и вяра на хората и ги мотивира с пълни сили да градят своето бъдеще в хармония, мир и любов. Той ще остане в историята с това, че откри нови жизнени перспективи не само за личностното развитие, но и за целия свят, като стимулира любовта, диалога, солидарността, взаимопомощта и сътрудничеството, мира и хармонията.


В категории: Добри Вести , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки