Паметникът на Емануил Манолов е първият у нас, посветен на композитор


Паметникът на Емануил Манолов е първият у нас, посветен на композитор
05 Октомври 2020, Понеделник


Маестрото твори музиката на „Хубава си, татковино" и дворцовия химн на Царство България в периода 1908 – 1944 г.

Автор: Яна Славянска

Емануил Манолов е един от първите български професионални музикални композитори. Той е автор на първата българска опера – „Сиромахкиня“ написана за нуждите на Казанлъшкия оперен театър. Други известни негови произведения са „Работнически марш“ и „Учителски марш“.

Той е един от първите български композитори, които се занимават с писане на детски песни. Основоположник е на българското професионално композиторско творчество. От 1899 г. до края на живота си е капелмайстор на ХXIII Шипченски полк и диригент на любителския хор и оркестър на читалище „Искра“ в Казанлък.

Така представя Уикипедия създателя на музиката на песента „Хубава си, татковино" по текст на П.Р. Славейков. В кратката статия е пропуснато да се отбележи, че негово дело е и дворцовият химн на Царство България в периода 1908 – 1944 г. „Боже, Царя ни пази“, известен и като „Химн на Негово Величество Царя“.



Талантливият маестро умира много млад – едва 42-годишен, от пневмония, развила се като усложнение от невинна простуда. На погребението му се стича целият Казанлък. „Земята скри един талант, който даде и можеше още много да даде на България", отбелязва Хр. Панчев през 1932 г. в бр. 6 на списание „Родна песен". 

Преди броени дни - на 1 октомври 2020 г., пред неговия паметник в казанлъшкия парк „Тюлбето" бе поставена информационна табела на български и на английски език. Инициативата по повод 160 години от рождението на композитораза бе на Клуба на жените туристки „Орлица“ към Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък.



За да стане реалност, те са изпълнени множество процедури, сред които и изискването да бъде събрана подписка от 1% от жителите на Казанлък. За три дни вместо необходимите 500 подписа са събрани 700.

Жените от клуб „Орлица” са „осиновителки” на паметника на Емануил Манолов. Те подеха и инициатива за издирване наследниците на композитора. В тази връзка отправят апел към всеки, който има информация или материали за наследниците на Емануил Манолов, да се свърже с тях, в туристичното дружество в Казанлък.

Но да кажем две думи и за самия паметник, дело на скулптора Иван Топалов. Той е открит тържествено преди 85 години на 27 октомври 1935 г. Най-напред е отслужена панахида в църквата „Св. пророк Илия", след което се е образувала малка манифестация до мястото, където е издигнат мемориалът. Той бива осветен, изнесени са слова и поднесени венци и цветя, а духовата музика на 8-ма пехотна доп. част и два народни хора изпълняват песни, композирани от Манолов.



Малко известно на широката публика и любителите на неговото творчество, че той е прекарал почти целия си кратък живот доста сиромашки – в оскъдица и лишения. Стигало се е до там, че за да занесе хляб в дома си, се е налагало да продава най-скъпите си вещи – като златния си медал, получен по случй Пловдивското изложение от 1892 г. Малко по-сносно живее, докато е военен капелмайстор при казанлъшкия гарнизон.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки