Над 70% от оздравелите от Ковид-19 са заплашени от остър миокарден инфаркт


Над 70% от оздравелите от Ковид-19 са заплашени от остър миокарден инфаркт
28 Септември 2020, Понеделник


Започва Национална кампания за изследване и лечение на последиците от коронавирусната инфекция

Автор: Десант

По данни на Българския кардиологичен институт (БКИ) при 71% от оздравелите от Ковид-19 се установява високочувствителен тропонин T (hsTnT) над 3 pg/mL, което е маркер за остър миокарден инфаркт.

В тази връзка кардиолози от Института ще започнат безплатни консултации, диагностика и лечение на пациенти от цялата страна, преболедували от коронавирусната инфекция. Целта е да се установят последствията от нея върху сърдечносъдовата система, както и да се посочат диагностика, лечение, дългосрочно проследяване и адекватни действия за подобряване на качеството на живот.

Кампанията е напълно безвъзмездна. Тя ще стартира официално в Световния ден на сърцето, 29 септември. Инициативата ще започне първоначално в общините и областите Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора и София, а след това ще бъдат обхванати всички други общини и населени места.

Прекаралите коронавирус имат понижена левокамерна фракция на изтласкване и увеличен левокамерен обем. При 78% от тях се установяват ритъмнопроводни нарушения при провеждане на сърдечносъдово ядреномагнитно резонансно изследване.

При биопсия на ендомиокарда на пациенти, излекувани отКовид-19, е установена миокардна патология и активен миокарден възпалителен процес.

При 7-20% от пациентите се установява миокардит или увреждане на миокарда, които влошават значително дългосрочната прогноза за пациента. При някои пациенти се наблюдава и остър коронарен синдром.

По данни на БКИ в пика на пандемията над 50% от пациентите с действителен и прогресиращ инфаркт на миокарда изобщо не са потърсили специализирана спешна помощ.

Между 25 и 50% от пациентите с COVID-19 развиват сърдечна недостатъчност. 17% пък развиват аритмия или изпадат в състояние на внезапна сърдечна смърт.При 45-65% от пациентите се наблюдават промени в коагулацията и повишен риск от тромбози.

Почти всички пациенти съобщават за дългосрочни симптоми на силна умора и пристъпи на задух, което често е еквивалент на сърдечна недостатъчност.

По данни на Единния информационен портал от началото на пандемията у нас са регистрирани 20 055 случая на заразени, като към момента излекуваните са 14 176 души. Най-засегнатата възрастова група е 50-59 г. - 3764 души. Следват възрастните лица между 40 и 49 години и 30-39 годишните.

От сруга страна, всяка година сърдечносъдовите заболявания причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята, като у нас процентът е дори още по-висок - над 60% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания.

Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст - 91% от случаите. Случаите на инфаркти и инсулти сред младите хора до 35 години обаче също нарастват. Прекараната ковид инфекция безспорно влошава показателите на сърдечно болните и допълнително затруднява лечението, предупреждават от БКИ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки