Доброволната казарма мина на първо четене в НС


Доброволната казарма мина на първо четене в НС
Снимка: 24 часа
24 Септември 2020, Четвъртък


Новите текстове са залегнали като промени в Закона за резерва на въоръжените сили на България

Автор: Десант

Депутатите одобриха на първо четене предложението за въвеждане на доброволна казарма за срок до 6 месеца, предаде БГНЕС.

Новите текстове са залегнали като промени в Закона за резерва на въоръжените сили на България и предвиждат всеки, който е пълнолетен, но няма навършени 40 години, да премине напълно доброволно два модула на военно обучение – начална военна подготовка и специална военна подготовка.

Срочната военна служба ще е с продължителност до 6 месеца, а целта е да се окомплектоват военните формирования с резервисти и със запасни. Във времето на изпълнението на договора за срочна служба доброволците ще са със статут на военнослужещи и ще получават възнаграждения.

Финансовото осигуряване пък ще бъде изцяло за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.

Приетите на първо четене промени предвиждат и възможността за обучение на учениците за защита на страната в рамките на не по-малко от десет учебни часа.

„Целта на промените е да се засили резервът, да се създадат по-добри условия, за да може да има повече кандидати за кадрова военна служба. Да се повиши нивото на подготовка, образование и възпитание на младите хора към въпросите, свързани с отбраната с преподаване в средните училища и новите възможности, които се дават на висшите училища", обясни по време на дебатите ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана.

Предстои текстовете да бъдат окончателно одобрени и на второ четене.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки