Масов мор на риба в язовир край Черноморец заради сушата


Масов мор на риба в язовир край Черноморец заради сушата
23 Септември 2020, Сряда


Като основна причина за измирането на рибата се посочват и високите за сезона температури

Автор: Десант

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ - Варна и от бургаската инспекция по околната среда и водите провериха сигнал от местни рибари за мъртва риба в язовир „Крива круша 1“ край Черноморец.

Резултатите от първичния анализ показват понижение на кислородното съдържание и високи концентрации на амониев азот, които при определени условия оказват токсично въздействие. Това се получава при неестествено високи за сезона температури и продължителна суша.Язовир „Крива круша 1“ е каскадно свързан с  язовир „Крива круша 2“ и се захранва от него. „Крива круша 2“ обаче няма приток вследствие на засушаване и е пресъхнал. Подобна ще е съдбата и на този язовир, ако скоро не завалят дъждове – единственият начин да се поддържа нивото на двата водоема. Към момента наличният воден обем в „Крива круша 1“ е приблизително 30% от общия обем и продължава бързо да спада, което също е вероятна причина за измирането на рибата. Язовирът е общински, отдаден е на концесия и водата му служи за напояване на земеделските площи в района.

От областната дирекция по безопасност на храните обявиха, че мъртвата риба е почистена. На място обаче се оказа, че това не е така. На брега на водоема и в акваторията се разлагат хиляди таранки, щука и едри до един метър екземпляри шаран и толстолоб.Окончателните резултати от проверката на екоиспекцията ще бъдат ясни другата седмица.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки