40-ият контингент се завърна след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“


40-ият контингент се завърна след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“
18 Септември 2020, Петък


В условията на усложнената от пандемията COVID обстановка вие показахте висока дисциплинираност и професионализъм, каза командващият на Съвместното командване нас силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров

Автор: Десант

„Добре дошли на родна земя! Вие успешно изпълнихте задачите си по време на мисията и успяхте да надградите извоювания авторитет сред коалиционните партньори.“ Това каза командващият на Съвместното командване нас силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров при посрещането на 40-ия български военен контингент, участвал в  мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан, което се състоя на летище София.

„В условията на усложнената от пандемията COVID обстановка вие показахте висока дисциплинираност и професионализъм, свидетелство за което са и високите оценки получени от командването на мисията. Това показа нивото на вашата подготовка и осигуряване,“ подчерта генерал-лейтенант Тодоров.

Военнослужещи от 30-ти отряд за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите осигуриха граничните и митническите процедури на Летище „София“ при завръщането на контингента.
 
***
Четиридесетият военен контингент се състои от структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В мисията на НАТО в Афганистан в продължение на 6 месеца българските военнослужещи изпълняваха задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния трафик на летището в Кандахар.

Екипът от съветници изпълняваше своите задължения по съветване на Афганистанската армия в областта на разузнаването, гражданско-военното сътрудничество, инженерното и логистичното  осигуряване  и КИС.

Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната. Командир на ротата за охрана е капитан Христо Върбанов от военно формирование 42800 – гр. Плевен.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
nurisan
18.09.2020 18:59:07
0
0
За починалият военнослужещ от COVID по време на мисията нито дума нали ...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки