Проведе се първата работна среща на участниците в проекта Дунавски археологически електронни пейзажи


Проведе се първата работна среща на участниците в проекта Дунавски археологически електронни пейзажи
Снимка: РИМ-Русе
17 Септември 2020, Четвъртък


Вижте подробностите

Автор: Десант

Проектът „Дунавски археологически електронни пейзажи“ цели да направи културно-0историческото наследство в региота по-видио и атрактивно за интегриране в туризма. Той се изпълнява от регионалния музей Йоханеум в Щирия, Австрия, а в него участват 15 различни организации, сред които Русенския музей и националните музеи на Румъния, Чехия, Словения, Унгария, Хърватска.

Вече се проведе първата стратегическа работна среща на участниците в проекта, в която онлайн се представиха три работни групи.

В Археологическата група се посочиха досегашни успешни практики, които могат да послужат за основа на проекта, при което археологическите пейзажи да се превърнат в ценност.

Групата, която разисква технологическите проблеми на презентирането на археологическите пейзажи, предложи различни техники на представяне – повечето от тях са познати – 3D очила и възстановки, но особено важни се оказва избора – кое място по какъв начин да бъде представено, за да бъде запомнено като уникално.

Третата работна група се фокусира върху социокултурните рефлексии на наследството, при което като ключов момент е показано взаимодействието между музеите и общностите.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки