В строителния техникум в Бургас някога учили младежи от Алжир, Виетнам и Афганистан


В строителния техникум в Бургас някога учили младежи от Алжир, Виетнам и Афганистан
Снимки: Авторът
16 Септември 2020, Сряда


Тази година единственото в Бургаска област училище, което подготвя кадри за строителството, навършва 60 години от създаването си

Автор: Диана Славчева

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето" в Бургас тази година чества своята 60-годишнина. По повод юбилея край Морското казино в морския град бе подредена документална изложба на открито.

Паната в експозицията „60 години Строителен техникум" проследяват историята на първото и единствено училище в Бургаска област, създадено, за да подготвя кадри за мащабното строителство в морския град.

В тях може да се видят кадри от строителството на сградата на учебното заведение през 60-те години на миналия век, което се извършва с доброволния труд на учители, родители и курсисти. А парцелът, върху който е изградена, е дарен за образование от Бащата на Бургас - Александър Георгиев - Коджакафалията.  



През своята 60-годишна история в учебното заведение са се обучили хиляди строителни кадри. Специалностите „Строителство и архитектура“, „Водно строителство“ и „Геодезия“, по линия на някогашното международно сътрудничество в областта на образованието, тук са завършили и младежи от Алжир, Виетнам и Афганистан.



През 1960 г. паралелките се състоят от 33-36 ученици, а учебните занятия се водят на три смени - от 7 до 22 ч.Днес, 60 години по-късно, през настоящата учебна година училищния праг на 15 септември прекрачиха 794 ученика.

Сред възпитаниците на училището са настоящият бургаски областен управител Вълчо Чолаков, плувецът, който неотдавна постави в морския град рекорд за Гинес - Цанко Цанов, бивши кметове и зам.-кметове на Бургас, както и настоящият зам.-кмет по строителството Чанка Коралска, видни предприемачи, председателят на бургаското поделение на Камарата на строителите в България - Николай Николов, актьорът Димитър Рачков, говорителят на пресцентъра на МВР-Бургас Цветелина Рандева и др. 



Днес бургаската строителна гимназия посреща своите ученици в модерна база и реновирани външни пространства. В нея са се завърнали като преподаватели над 20 от бившите й възпитаници. 



От тази учебна година по желание на бизнеса в училището е разкрита нова специалност „Брокер на недвижими имоти“. Паралелката се радва на голям интерес и бе избрана като първо желание от десетки деца, като балът за приемане в нея бе един от най-високите за бургаските средни училища. 

Изложбата по повод 60-годишния юбилей на строителната гимназия, която носи името на видния ни стоител Кольо Фичето,  е изготвена със съдействието на Държавния архив и архивни снимки на учители, ученици и на Община Бургас.


В категории: Добри Вести , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки