Дърветата в полезащитните пояси в Добруджа съхнат заради сушата и нов вредител


Дърветата в полезащитните пояси в Добруджа съхнат заради сушата и нов вредител
Снимка: pronewsdobrich.bg
15 Септември 2020, Вторник


Навсякъде се наблюдава този процес, но главно при планинския и американския ясен

Автор: Десант

Заради сушата през последните 2 години дърветата в почти 100 километра от полезащитните пояси в Добруджа се наблюдава необичайно съхнене през тази година, съобщи БНР.

Другата причината за съхненето на полезащитните пояси в Добруджа е нов вид вредител по дърветата, непознат до този момент за страната ни. За преодоляването на проблема ще се пристъпи към санитарна сеч, както и засаждане на по-устойчиви на суша дървета.

Обследвани са 365 насаждения на територията на общините Шабла, Каварна и Балчик. Там дърветата са на възраст между 20 и 80 години. Навсякъде се наблюдава този процес, но главно при планинския и американския ясен.

​Взети са проби от засегнатите пояси, които все още не са готови, но според учените дърветата са нападнати от непознат за България вредител, който се е появил заради промените в климата.

При най-засегнатите пояси ще се проведе санитарна сеч, за да не създават падналите дървета проблем на земеделците, а залесяването на засегнатите участъци ще започне през пролетта на 2021 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки