Бургаската опера открива новия сезон със симфоничен концерт „Виенска класика”


Бургаската опера открива новия сезон със симфоничен концерт „Виенска класика”
15 Септември 2020, Вторник


В залата ще прозвучат шедьоври на Хайдн, Моцарт и Бетовен, изпълнени под палката на 80-годишния маестро Йордан Дафов


След успешния, макар и необичаен – поради обективната пандемична обстановка, летен сезон, който бе закрит с комичната опера от Офенбах „Хубавата Елена“, Държавна опера – Бургас открива Сезон 2020/2021 – на 17 септември, от 19 часа, в Зала Опера, с атрактивен концерт, представящ шедьоври на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен, под надслов „Виенска класика”.

Спектакълът е посветен на 250 години от рождението на големия композитор Лудвиг ван Бетовен, представител на Виенската школа, заедно с другите колоси в музиката на неговото съвремие – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. 

В програмата на концерта „Виенска класика“, обединена идейно в рамката на виенския класицизъм, носещ характерните черти на европейски стил, аристократично отношение към света и красив музикален изказ, ще прозвучат: Симфония в Си бемол мажор №85 „Кралицата" Hob I/85 от Йозеф Хайдн, Коронационна меса за солисти, хор и оркестър в До мажор от Волфганг Амадеус Моцарт и Фантазия за пиано, хор и оркестър в до минор, опус 80 от Лудвиг ван Бетовен. 

Зад диригентския пулт ще бъде маестро Йордан Дафов, който тази година навърши 80-години, но продължава да е изключително енергичен, прецизен и вдъхновяващ оркестрантите и публиката със своя изискан индивидуален поглед върху партитурите и лична харизма, която обединява музикалните идеи и ги вплита в единно естетическо внушение. 

В концерта „Виенска класика” красотата и въздействащата сила на своите таланти ще вплетат солистите: Рада Чомакова – пиано, Йоана Железчева –  сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Яни Николов –  тенор, Костадин Мечков – бас. Във внушителната програма участват съставите на оркестър и хор на Държавна опера – Бургас. Диригент на хора е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева. 

От бургаската опера изтъкват, че според изискванията на здравното министерство, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки