„Българският орел“ и експонатите от могилата на кан Аспарух идват за първи път в България


„Българският орел“ и експонатите от могилата на кан Аспарух идват за първи път в България
Снимка: Музей в Запорожие
15 Септември 2020, Вторник


Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов след завръщането си от Украйна

Автор: Десант

„Българският орел“ и ценните експонати, открити на могилата на Кан Аспарух на територията на днешния украински град Запорожие, ще бъдат показани за първи път в България, съобщи Валери Симеонов след завръщането си от Украйна.

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ, заедно с парламентарна делегация, бе там по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Участието на народните представители на НФСБ в IX-я Събор на сънародниците ни е част от активната работа на НФСБ за подпомагане на нашата най-голяма диаспора в Украйна.

У нас ще бъдат показани изключително ценните експонати от погребението на Кан Аспарух, открити във Вознесенската могила. „Българският орел“ е изработен от сребро и се определя като символът на канската власт на прабългарите. Части от воинското снаряжение и още ценни предмети, положени при погребението на основателя на българската държава ще бъдат представени в експозицията.


Депутатите от НФСБ с Георги Шаповалов - директор на музея. Вляво е Юри Сицин - дългогодишен директор на музей и човекът, съхранявал съкровището на кан Аспарух. Снимка: Пресцентър на НФСБ

В Запорожие, на метри от Областната управа ще бъде вдигнат паметник на кан Аспарух, стана ясно при посещението на народните представител от НФСБ при българската общност в Украйна. Сега там има паметна плоча.

Областният център, в който живее най-голямата българска общност, е силен икономически и индустриален център – живеят близо милион жители и работят едни от големите предприятия в областта на металургията, тежката индустрия, производството.

Валери Симеонов и почетният консул на България в Украйна Сергей Желев положиха послание към бъдните поколения при откриването на нов завод за производство на олио в Запорожие. 1000 литра на ден и износ в 35 държави е капацитетът на завода, посочи почетният консул, който е председател на Надзорния съвет.

Българи в народни носии посрещнаха с хляб и сол Валери Симеонов, колегата му народен представител Йордан Апостолов и Сергей Желев пред Почетното консулство на България, което се намира на историческия остров Хортица.

По време на срещите в украинската страна народните представители поставиха проблемите около изучаването на български език в Запорожието и увеличаване броя на училищата с преподаване на български език, както и обучението на студенти от български произход от Украйна в университети у нас.


В категории: Добри Вести , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки