Вкаменената питка и следите на света Петка в скалния параклис в Трън


Вкаменената питка и следите на света Петка в скалния параклис в Трън
Снимки: Авторът
11 Септември 2020, Петък


Светицата се укривала през XI век в пещерата, докато била преследвана, тъй като лекувала хората и била смятана за магьосница

Автор: Диана Славчева

Несъмнено света Петка е най-популярната българска светица. Из цяла България има църкви и манастири, носещи нейното име, но в Трънския край те са особено много. 

Може би най-голямата забележителност в Трън е скалният параклис, където, както твърди легендата, за известно време прeз XI век е живяла светицата. Тъй като помагала и лекувала хората, тя била преследвана с обвинения, че е магьосница. Затова се укрила в старата пещера, която някога била древно езическо светилище.



Един ден замесила питка и я турила да се опече, но предледвачите й видяли дима и разбрали къде се крие. Св. Петка се измъкнала през таен отвор в скалата и им избягала. 

Когато неверниците нахлули в пещерата и видябе току-що опечената питка, посегнали да си отчупят залък от нея, но, ком я докоснали, и тя се вкаменила. Тогава разбрали, че преследват свята жена...



При бягството й, в скалата останали следи от стъпалото й и ръката, с която се подпряла на земята. Смята се, че ако се докоснат от вярващи, желанията им ще се сбъднат. Жените трябва да сложат лявата си ръка върху отпечатъка от дланта на светицата, докато си пожелават нещо добро, а мъжете – да поставят дясната си ръка върху следата от крака на св. Петка.



От тавана на пещерата се стича вода, за която се вярва, че е лековита.

Идващите в параклиса често оставят дарове - дрехи, хавлии, чорапи, детски терлички... Всеки може да си вземе от тях това, което му е нужно.


Дарявят се и много икони - цялата пещера е отрупана с тях. 



Святото място, обявено е за паметник на културата с местно значение, е разположено над трънския квартал „Баринци". Намира се непосредствено край шосето, малко преди изхода от града в посока сръбската граница.



На малкото площадче пред него се намират няколко сергии, които предлагат сувенири.



До близкия паркинг се намира старинна църква, която също се нарича „Св. Петка". 

След 1946 г. параклисът е бил ограбен и занемарен. Възстановен е през 90-те години на миналия век. Може да бъде посетен в дните без понеделник и вторник. На върха на скалата над него е издигнат голям християнски кръст. 



На отсрещния хълм пък е мястото, където на 27 май 1555 г. е посечен местният светец св. Терапонт Трънски, наричан също и Софийски. За него Паисий Хилендарски споменава в своята история, че е бил свещеник в Трън. Там, където турците са го посекли, израсъл дъб. Молитвата при него водела до изцеление. Днес дънер от дървото се пази като свещена реликва в старинната столична църква „Света Петка". А на лобното му място сега е издигнат скромен параклис. 


В категории: Добри Вести , Забележителности , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки