Предлагат обезщетението за безработица да се повиши от 1 октомври


Предлагат обезщетението за безработица да се повиши от 1 октомври
Снимката е илюстративна
31 Август 2020, Понеделник


Това бе обсъдено извънредно онлайн заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество в края на миналата седмица

Автор: Десант

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9 лв. на 12 лв. от 1 октомври 2020 г.

Това предложение за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., внесен от Министерството на труда и социалната политика, бе разгледано в събота, 29 август извънредно онлайн заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Със законопроекта се предлагат промени, свързани с размера и срока на получаване на паричните обезщетения за безработица, които ще влязат в сила от 1 октомври 2020 г. Те са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия.

Предлаганото увеличение ще засегне около 30 000 лица средно на месец, като допълнителният ресурс ще бъде близо 90 млн. лв. до края на 2020 г.

Предвижда се срокът за получаване на парично обезщетение за безработица по  чл. 54б, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване (когато лицето е придобило право на обезщетение в период, по-малък от 3 години от предходното ползване) да се повиши от 4 на 7 месеца. Тази промяна ще засегне между 13 000 и 15 000 лица средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 2 млн. лв.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки