През септември започва преброяване на земеделските стопанства у нас


През септември започва преброяване на земеделските стопанства у нас
Снимката е илюстративна
25 Август 2020, Вторник


Обезлюдяването на населените места, оптимизацията и комасацията са довели до намаляването на техния брой за последното десетилетие

Автор: Десант

На 1 септември ще започне преброяването на земеделските стопанства у нас. Това се прави веднъж на 10 години. Предстои да бъде извършено третото преброяване, като първото беше през 2003 г. по указание на Европейския съюз.

Подробни разяснения за кампанията даде в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделие и регионални политики“ в Министерство на земеделието и храните.

Над 300 хиляди са били земеделските стопанства, участвали в преброяването през 2010 г., сега включените в списъците за преброяване са близо 200 хиляди стопанства, уточни той.

По думите му, причините за намалелите с близо 100 хиляди земеделски стопанства са обезлюдяването на населените места, оптимизацията и уедряването на земеделските стопанства.

„Ако през 2007 г. обработваемата земя е била 30 милиона декара, то тя сега е 34 милиона декара. Това означава, че няма упадък на земеделските стопанства и има увеличение на броя на животните, има увеличаване на засаждането на земеделските култури като плодове и зеленчуци“ - успокои Маринов.

При преброяването на стопанствата ще се вземат предвид 28 критерия, като стопанствата са разделени на малки, средни и големи. Ще се преброяват животните, използваната земеделска земя и земеделска техника, работната сила, по кои мерки от Програмата за развитие на селските райони стопаните са участвали за подпомагане, ползването на сградите за животни, управлението на животинската тор. 

Ще се направи статистика на данните.

За достоверност им проверяващите ще разчитат на това, че част от земеделските стопани – около 120 хиляди, са проверявани вече по линия на субсидиите, които получават досега. Така ще прави и сравнението на данните от преди и сега.

„Нека всички земеделски стопани да дават коректни и точни данни, защото това в бъдеще ще доведе до по-добри решения за управление на общата селскостопанска политика. Иначе се изкривява статистиката и това не е от полза за никого. Данните ще са обект на статистиката и личните данни от анкетите са защитени, а са предвидени и глоби за изнасяне на информация от анкетьорите“ - категоричен бе шефът на дирекцията към земеделското ведомство.

1600 анкетьори ще бъдат назначени на граждански договор за целта на преброяването и те са вече обучени, а общата сума за целта е над 8 милиона лева - европейско и държавно финансиране. 

"От 1 до 18 септември земеделските производители ще могат да попълват анкетите за преброяването и онлайн" - информира още Маринов.

Селскостопанската статистика е най-старата статистика на Европейския съюз, която продължава да бъде изготвяна от държавите членки. Преброяването на земеделските стопанства, което ще започне през септември, ще се проведе на територията на цялата страна и ще обхване всички земеделски стопанства, отговарящи на определени критерии.

Основната цел е да бъде осигурена интегрирана статистика за структурата на земеделските стопанства през 2020 година в България, както и за производствените методи, за мерките за развитие на селските райони и за агроекологичните показатели. Чрез преброяването ще се осигури изчерпателна, надеждна и актуална информация на ниво общини, области, райони, както и на национално ниво.

От Министерството на земеделието уточняват, че анкетирането ще продължи до 18 декември и ще се проведе на два етапа.

Първият ще обхване периода от 1 до 18 септември и ще се извършва онлайн, чрез предоставяне на данни от земеделските стопани с помощта на уеб-базирано приложение и попълване на електронен въпросник. За регистрация и идентификация в информационната система за агростатистика (ИСАС) е необходимо земеделските стопани да попълнят заявка за участие в преброяване 2020 на следния линк: https:// www.agrostat.bg/ISASPublic/FarmRegistrationRequest.

След 31 август 2020 г. ще получат линк на посочената в заявката електронна поща за достъп до системата.

Вторият етап ще обхване периода от 19 септември до 18 декември 2020 г. По време на него данните ще бъдат събирани от анкетьори чрез интервю със стопанина или управителя на стопанството. Анкетирането ще се извършва чрез попълване на въпросник на хартиен носител или чрез онлайн въвеждане с помощта на преносимо електронно устройство. Ще бъдат анкетирани всички стопанства, които до 18 септември не са попълнили онлайн анкетната си карта.

Анкетьорите ще имат възможност да се свържат предварително по телефона и да си уговорят среща в удобно за стопанина време. Те ще могат да оставят известие за посещение, ако срещата не се е провела, за насрочване на ново посещение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки