Приключи археологическият сезон в средновековния град Червен


Приключи археологическият сезон в средновековния град Червен
Снимки: РИМ-Русе
24 Август 2020, Понеделник


Вижте какво разкриха тазгодишните проучвания

Автор: Десант

Завърши тазгодишният археологически сезон на средновековния град Червен. Проучванията се извършиха в рамките на две седмици – от 10 до 21 август, и обхванаха прилежащата територия южно от Църква №16. Изследваната зона е разположена в западната част на Червенския рид.

Общо бе проучена площ от 70 кв. м., намираща се по протежение на главната улица на средновековния Червен. Разкрити са зидове, които обособяват дворно пространство. В неговите предели към момента са намерени останки на сграда с жилищен характер. Територията се намира в съседство с некропола на Църква №16, проучван през изминалите три археологически сезона.

Разкритите находки включват предмети от всекидневието – керамични съдове, токи за колани, железни остриета на ножове.

Откритата през 2019 г. колективна находка в пределите на дворното пространство от над 180 монети бе допълнена с още 10 броя. Всички монети принадлежат към ХІV век и бележат времето преди построяването на оградните зидове.



В рамките на проучената жилищна сграда бе разкрито корито, издялано в скалната основа, рамкирано от четири отвора (дупки) за дървена конструкция над него. То притежава белезите на други подобни съоръжения от проучените жилищни квартали в средновековния Червен, едно от които се намира в Епископската резиденция, разположена в непосредствена близост.

Археологическите проучвания на средновековния Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Павликени и Сливен, както и от доброволци. Ръководител на проучването е Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе), а зам.-ръководител – Велина Жекунова. Научен консултант на разкопките е доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ-БАН. Финансирането на археологическата кампания е осигурено от Регионален исторически музей – Русе.


В категории: Новини , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки