За първи път ще се правят археологически разкопки на Широковското кале


За първи път ще се правят археологически разкопки на Широковското кале
Снимки: РИМ-Русе
22 Август 2020, Събота


Предполага се, че късноантичната и средновековна крепост в м. Кръстовица при с. Широково е указаният през XVI век от хрониста Мехмед Нешри средновековен български град Кръстовец

Автор: Десант

С помощта на целева субсидия от страна на Министерство на културата в размер на близо 13  хил. лева и подкрепата на кмета на Община Две могили Божидар Борисов за първи път се предприемат археологически разкопки на Широковското кале. Те ще продължат три седмици, а началото им ще бъде поставено в края на август.

Археологическо проучване на късноантичната и средновековна крепост в м. Кръстовица при с. Широково е необходимо с оглед дългосрочната Стратегия на Община Две могили за превръщането на крепостта в обект на културния туризъм. Непосредствената цел на екипа археолози, заел се с проучването на крепостта под ръководството на Деян Драгоев, е изясняване на хронологията в изграждането и функционирането на укрепителната система на обекта.

Предвижда се реализирането на въздушна фотография и фотограметрия от безпилотен летателен апарат и лазерно сканиране на земната повърхност от екипа на доц. д-р Георги Христов и доц. Пламен Захариев, катедра „Телекомуникации“ при Русенския университет.



Крепостта, известна от проучванията на Карел Шкорпил като „Кале Широково“, е разположена на естествено защитен скален нос, при вливането на реките Баниски и Черни лом. Представлява един от най-значимите и представителни паметници на фортификацията по долината на Русенски лом.

Той възниква като добре укрепено селище през късноантичната епоха. Към това време археолозите отнасят изграждането на видните и днес на терена две успоредни крепостни стени, преграждащи скалния нос от изток. Построени са от големи каменни блокове, някои от които с размери надвишаващи 2 м дължина.

През Средновековието укрепената територия е разширена, а в източна посока е изградена трета крепостна стена, запазена под формата на землен насип с височина над 4 м. Предполага се, че в началото на XVI век крепостта е указана от хрониста Мехмед Нешри като средновековен български град Кръстовец.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки