Държавата отпусна пари за ремонт на студентските общежития


Държавата отпусна пари за ремонт на студентските общежития
Снимката е илюстративна
13 Август 2020, Четвъртък


Голяма част от помещенията в тях са негодни за живеене и на студентите се предлагат изключително лоши битови условия

Автор: Десант

Всяка година, преди началото на учебните занятия, студентските общежития в България и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществеността, медиите и студентската общност като цяло.

Част от общежитията не са ремонтирани още от тяхното построяване. Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията са негодни за живеене и на студентите се предлагат изключително лоши битови условия.

Последните опити за отпускане на средства за ремонт на общежитията са правени през 2018 г. Тогава по инициатива на народни представители и проведени срещи с ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) са договорени близо 30 млн. лева, които обаче така и не са дадени.

Сега, след проведени разговори с ръководството на НПСС, Министерският съвет реши на последното си заседание да отпусне допълнителни до 100 млн. лева за ремонт на общежитията в страната и студентски стипендии. 

В коментар по темата за планираните средства за ремонт на студентските общежития министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира, че в страната има 140 студентски общежития, от които близо 100 са в сравнително добро състояние. По думите му, за някои от общежитията е крайно необходимо да бъдат взети мерки за ремонтни дейности, като средствата ще бъдат предоставени към бюджетите на висшите училища.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки