Смартфони и лаптопи най-много се търсят в условията на пандемията


Смартфони и лаптопи най-много се търсят в условията на пандемията
Снимката е илюстративна
12 Август 2020, Сряда


Хората предпочитат покупките онлайн

Автор: Десант

Кризата, предизвикана от Ковид-19, доведе до значителен ръст от 23,4% на онлайн заявленията за покупка на стоки на изплащане в периода януари-юни 2020 г. Това показва, че българите много бързо адаптираха потребителските си навици към новата ситуация и започнаха да използват удобните, и най-вече безопасни, дистанционни канали за покупка.

Кризата доведе и до повишено търсене на лаптопи. През първата половина на годината броят на заявленията за финансиране на покупката на такива устройства нарасна с 50,6%  и те се изкачиха до №4 в класацията „Топ 10 на изплащане“, издавана от един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас – БНП Париба.

Експертите на банката обясняват тази тенденция с необходимостта от работа и учене от вкъщи в периода на изолация. Това е и причината най-търсеният модел да е с по-добри характеристики и средна цена по-висока с 32,1% в сравнение с победителя от първата половина на 2019 г.

Със старта на кризата и въвеждането на извънредно положение, хората станаха по-внимателни по отношение на личните си финанси и отложиха някои от плановете си за покупка. Освен това бяха затворени и големите търговски центрове, които се радват на силен интерес от страна на клиентите. В резултат през март и април бяха отчетени спадове на броя на заявленията за финансиране на покупката на стоки на изплащане – съответно 20,4% и 16,6% в сравнение с март и април 2019 г.

До голяма степен тези спадове бяха компенсирани през май и юни, когато беше наблюдавано бързо възстановяване на търсенето и всички магазини бяха отворени отново. По-високият брой на заявленията в сравнение с предишните два месеца се обяснява и с постепенното облекчаване на мерките от времето на карантината, отварянето на много бизнеси и факта, че много хора се върнаха на работа.

Постепенният спад на безработицата също имаше своето положително отражение, казват експертите. В резултат на силния старт на годината и повишения интерес към покупки на изплащане през май и юни, средният спад на броя на заявленията през първата половина на годината е само 6,6% в сравнение със същия период на 2019 г.

Българите станаха онлайн купувачи – регистрира се ръст от 23,4% на заявленията за покупки на изплащане през интернет. Очевидно потребителите търсят по-безопасни и в същото време удобни начини за покупка на стоките, от които се нуждаят и затова предпочитат да извършват покупките си изцяло онлайн.

Ковид-19 ускори дигитализацията на финансовия сектор и сега хората могат да използват множество удобни финансови инструменти, отчитат още анализаторите.

Стоката, която отбеляза най-значителен ръст по отношение на броя на заявленията за покупка на изплащане през първата половина на 2020 г. отново са лаптопите. В периода януари-юни 2020 г. българите дса подали с 50,4% повече молби за финансиране на такива продукти в сравнение със същия период на 2019 г.

Експертите на БНП Париба обясняват тази тенденция с необходимостта да се работи или учи от дома. Затова хората кандидатстваха за по-мощни устройства с по-добри характеристики в сравнение с победителя от първата половина на 2019 г. Най-търсените са лаптопите с по-мощен процесор, по-добра резолюция на екрана, по-добри видеокарти и с голяма памет.

Тези характеристики доведоха и ръст на средната цена на най-търсения модел. През първата половина на 2020 г. тя беше 650-700 лв., а година по-рано 480-530 лв.

Най-търсената стока, купувана на изплащане през първата половина на 2020 г. са били смартфоните. Интересно наблюдение е, че най-търсеният модел е близо три пъти по-скъп в сравнение с победителя през 2019 г. През 2020 г. хората са кандидатствали за финансиране на покупката на смартфони със средна цена 1550-1600 лева, докато година по-рано тя е била 460-550 лв.

Тази тенденция се обяснява с радикалната промяна в използването на смартфони. Тези устройства вече не са инструмент за комуникация, а са се превърнали в „хъбове“ за забавление. Хората искат да притежават модерни смартфони с мощни камери, върховни екрани, възможност за директно свързване към телевизор или лаптоп, за бързо прехвърляне на данни и за изпълнение на сложни работни проекти по същия удобен начин както и ако се работи на лаптопа в офиса.

В новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ пет от най-търсените стоки са по-евтини в сравнение с победителите от първата половина на 2019 г. Това са пералните, обзавеждането за спалня, матраците, хладилниците и готварските печки.

В същото време характеристиките на най-търсените модели са близки до тези година по-рано. Обясненията за тази тенденция са, че промоциите по време на кризата се отразиха върху средните цени и, че в стремежа си да спестят пари хората предпочитаха сравнително по-стари модели, а не най-новите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки