Троянският манастир се готви за тържественото отбелязване на празника Успение Богородично


Троянският манастир се готви за тържественото отбелязване на празника Успение Богородично
Снимка: Уикипедия
12 Август 2020, Сряда


Вижте подробности за програмата на честванията

Автор: Десант

С Празнично вечерно богослужение с чина на Опелото на Пресвета Богородица още на 14 август от 18 ч. ще започне тържественото отбелязване на празника Успение Богородично в Троянския манастир.

В самия ден на Голяма Богородица, честването ще започне в 7 ч. сутринта с Празнична полунощница с Игуменската лития. То ще продължи от 8 ч. с Празнична утреня, а от 9 „. ще започне Празничната Света литургия, оглавена от Негово високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

Началото на литията с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата, ще е от 11 ч.



От 18 ч. ще е Празничната вечерня с акатист на Успение Богородично.

Празничната програма ще продължи и на следващия ден - 16 август, с Празнична Света литургия от 9,30 ч., а за 17 ч. е обявена Вечерня, която в 18 ч. ще бъде последвана от Ктиторска панихида - молитвено възпоменание за всички преставили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител.

От Светия синод оправят покана към благочестивите християни, които имат възможност, да заповядат на празничните богослужби, при спазване на всички предписани противоепидемични мерки.

Троянският манастир „Успение Богородично“ е ставропигиален манастир на Българската православна църква, основан не по-късно от края на XVI век. Той е третият по големина в България. В манастирската църква „Св. Богородица“ е погребан патриарх Максим I.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки