Как да избегнем купуването на стоки ментета


Как да избегнем купуването на стоки ментета
Снимката е илюстративна
10 Август 2020, Понеделник


Вижте какво съветват от Комисията за защита на потребителите

Автор: Десант

Те могат да са евтини, стилни и да изглеждат истински. При пазаруване, независимо дали онлайн, или докато сте във ваканция, може да се срещнете с фалшиви стоки. Защо това е проблем? И наистина ли трябва да платите допълнително заради малкото лого на марката върху чантата или чифта обувки, за които мечтаете?

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупреждават, че няколко са рисковете при покупката на изделия, имитиращи оригинала. В най-лошия вариант  ще се сдобиете с продукт - например лекарства, детски играчки или козметика, който може да е опасен и дори да нарани вас или някой друг. Някои продукти могат да съдържат опасни химикали.

Възможно е и да попаднете на продукт със съмнителен ефект - още през март Интерпол съобщи за изземването на фалшиви маски, нестандартни дезинфектанти за ръце и неоторизирани антивирусни препарати. Пазаруването на фалшиви стоки има и икономическо и социално отражение.

Онлайн пазаруване - сигурност в 10 стъпки

Ето какво съветват от КЗП:

Проверете идентичността на търговеца. Винаги обръщайте внимание дали контактите за връзка са коректно посочени на уебсайта и можете ли да подадете оплакване в случай на нужда.

Разгледайте коментари от други потребители. Използвайте интернет търсачката, за да се запознаете с клиентски отзиви за фирмата и имайте едно на ум.

Проверете дали уебсайтът има сертификат и знак за сигурност. Маркирането удостоверява, че сайтът е в съответствие със съответните изисквания за качество и гарантира безопасно онлайн пазаруване.

Преценете дали сайтът изглежда професионално. Повечето сайтове, които предлагат фалшиви стоки, често се отличават с граматически грешки и нискокачествени изображения. 

Потърсете на сайта разяснение на потребителските ви права. Онлайн търговецът е задължен да ви предостави ясна  и точна информация за тях.

Проучете цената. Пиратските стоки често са достъпни на чувствително занижена цена от обявената в официалния онлайн магазин на дистрибутора. Ето принципът,  който да имате предвид при пазаруване по интернет: „Aко цената ви се стори твърде примамлива, за да е истинска, то най-вероятно не е“.

Проверете оторизираните дилъри на официалните им страници. Повечето е-магазини публикуват списъци с коректни и съмнителни търговци. Пазаруването от одобрени търговци ви дава спокойствието, че се сдобивате с оригинален продукт.

Плащайте по сигурен начин. Уверете се, че на сайта има сертификат за сигурност, когато извършвате плащане, и плащайте едва след като получите продукта и фактурата или пък с кредитна карта.

Избягвайте директните парични преводи, при които не е ясно кой точно е крайният получател Винаги пазете касовия бон и потвърждението на поръчката си. Ако сте платили с кредитна или дебитна карта и не сте получили маратонките или красивата рокля, то може да оспорите плащането през банката си. 

Рециклиран ли е продуктът? Съдържа ли оригинални части? Ако е възможно, опитайте се да го разгледате внимателно. От голямо значение е за гаранцията му, както и за това какво да очаквате от при ползването му.

Правилата и законите по отношение на фалшивите стоки варират в рамките на ЕС. Ако например отидете на почивка в чужбина и купите „маркови“ стоки, е възможно да ви глобят, или на границата – да ги унищожат. В част от европейските държави такава глоба може да достигне 10 000 евро не само за придобиване на фалшив продукт, но и за внасянето му в съответната страна.

Фалшификатите  -  какво ги издава?

Обърнете внимание на материала и отделните елементи. Фалшивите продукти са от ниско качество, често пъти много по-лошо от оригинала. Огледайте внимателно шевовете и етикетите – често при фалшифициран продукт те са неправилни и небрежно поставени. Уверете се дали марката е коректно изписана и дали няма липсващ елемент в логото. Вижте етикетите и инструкциите за пране – не е изключено в текста им да се натъкнете на издайнически правописни грешки.

Огледайте ръбовете и джобовете. Хастарът трябва да е безупречен, както и видимата част отвън. Често фалшификаторите работят по снимки и не разполагат с ясни изображения на вътрешните участъци.

Проверете опаковката. Уверете се дали водният знак или името на марката съвпадат.  На скъпи модни продукти в пластмасови опаковки ще попаднете изключително рядко. 

Проверете произхода. Козметика и парфюми, имитация на оригиналните варианти, могат да са причина за сериозни алергични реакции. Помолете дистрибутора да проследи дали изделието е произведено в оригиналната фабрика – това може да бъде сторено по серийния номер на опаковката.

Обърнете внимание на цената. Сравнете я с тази на продукта в оригиналния магазин на марката.

Изисквайте касов бон. Имайте предвид, че покупки от частни лица също могат да се окажат фалшиви.

Попитайте откъде е било закупено изделието и помолете за документ за покупка и гаранции за него.

Избягвайте да пазарувате известни марки на плажа или на улицата.

Ако сте били нащрек и въпреки това се съмнявате, че сте попаднали на некоректно отношение от страна на търговец –независимо къде в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, може да потърсите за безплатна помощ и съдействие ЕПЦ България, който функционира към Комисията за защита на потребителите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки