В българските курорти ще се предлага национално меню


В българските курорти ще се предлага национално меню
Снимката е илюстративна
06 Август 2020, Четвъртък


Вече се работи по професионалната селекция от традиционни български ястия и вина, които ще присъстват в него

Автор: Десант

Национално меню ще бъде въведено в хотелите и ресторантите в българските курорти. Вече се работи по професионалната селекция от традиционни български ястия и вина, които ще присъстват в него.

Това стана ясно при посещение в четвъртък на туристическия министър Марияна Николова в Университета по хранителни технологии в Пловдив. 

В разговор с ректора на вуза - проф. д-р инж. Пламен Моллов, тя настоя за ускорена работа по менюто, за да може в най-скоро време то да бъде предложено на бранша.

„Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария", изтъкна министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.

Проф. Моллов заяви, че създаването на национално меню за България би допринесло за развитието на туристическата инфраструктура и прилагане на модел за развитие на конкурентоспособен туризъм.

Той допълни, че голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености  в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня, като неговите очаквания са менюто да провокира интереса на чуждестранните гости.

По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Това би допринесло за по-висока информираност у гостите и желание за посещение на конкретно място.

„Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер", поясни проф. Моллов.

Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта. Вицепремиерът предложи също да се насърчат инженерните специалности и да се обмисли провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки