Тръгнаха подписки срещу палатките на столичния „Орлов мост"


Тръгнаха подписки срещу палатките на столичния „Орлов мост"
Снимка: Архив lupa.bg
04 Август 2020, Вторник


Хората искат да ползват правото си на свободно придвижване, правото си на работа и правото на почивка и спокойствие

Автор: Дина Харизанова

Граждани на България събират подписка срещу блокирането на кръстовището на столичния „Орлов мост". 

В жалбата им, подготвяна за внасяне в Софийска градска прокуратура с копия до главния прокурор, Министъра на вътрешните работи, Столична община и президента, се изразява възмущение от „безчинствата, които се вършат ежедневно на кръстовището" под формата на мирен протест.

В документа се изтъква, че окупиралите този важен пътен възел, по цял ден пият алкохол, пекат кебапчета и кюфтета и крещят нецензурни думи. Посочва се също така, че живущите в околните кооперации твръдят, че входовете и дворовете им се ползват от протестиращите за облекчаване на физиологичните им нужди. 

Подобно поведение в чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс е квалифицирано като „хулиганство". 

В жалбата изрично се признава правото на всеки да протестира, но се настоява това да става по „установен от законите начин, с разрешение, мирно и с адекватно поведение и искания".

За финал в подписката се обобщава, че подписалите я, като граждани на нашата страна със съответните права, искат да ползват правото си на свободно придвижване, правото си на работа и правото на почивка и спокойствие.



Междувременно от публикации във фейсбук групи става ясно, че някои граждани вече са започнали да входират в общината и в МВР позиции и жалби от свое име по същия повод.

От 3 август и сайта за петиции www.peticiq.com също върви подписка за премахване на блокадите от протеста и всички заграждения от рода на палатки, шатри и чадъри. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки